The Hague Royals laat in eerste oefenwedstrijd een degelijke indruk achter

Nog voordat er een bal gegooid was viel er al iets te vieren in de Haagse Sportcampus. Bijna precies een jaar geleden begon The Hague Royals haar bestaan  voor lege tribunes met een team dat elkaar nauwelijks kende. Een jaar later mocht de club voor het eerst toeschouwers verwelkomen en kan het team verder bouwen op de gebleven kern van vorig seizoen. Onder deze nieuwe omstandigheden werd tegen het sterke Zeeuw &  Zeeuw Feijenoord uit Rotterdam een kleine nederlaag  52-65 geleden.

Niet dat het daar in de eerste minuten naar uitzag. Alle aanvallen liepen dood op geforceerde schoten of mislukte passes en een georganiseerde verdediging was er niet. De bezoekers maakten gretig gebruik van de aanvankelijke chaos bij de Royals. De schutters konden vrij aanleggen en waren daarbij akelig nauwkeurig. Captain en langste man bij de bezoekers Jeroen van der List moet zich op de Haagse kermis hebben gewaand waar alle attracties gratis waren. Passjes, assists, indiviuele acties en schoten, hem werd geen strobreed in de weg gelegd.

 Bij 0-13 kwamen de eerste Haagse punten pas op het bord. Daarna was het Casey Lopes die met een van hem bekende actie eindelijk door de bezoekende verdedigng wist te komen. Maar het was veel te weinig wat de Haagse aanvallers – nog zonder de twee nieuwe Amerikanen-  de toeschouwers wisten voor te schotelen en aan de andere kant moesten sommige toeschouwers op de tribune wel eens hebben gedacht “where is Eric when you need him?”, refererend aan  rebound king Eric Kibi van vorig seizoen. In het eerste kwart werd er nauwelijks een  verdedigende rebound gepakt. Met een tussenstand van 11-28 leek het alsof het alleen nog maar de vraag was met hoeveel punten verschil de Rotterdammers de buit mee naar huis zouden nemen.

Herstel in tweede kwart

De gastheren begonnen op een geheel andere manier aan het tweede kwart. Er kwam meer druk op de Rotterdamse schutters en verdedigend  kwamen de rebounds nu wel in de handen van met name nieuwelingen Marnexson Knepa en Skip Samson. Bovendien begon sterkhouder Deividas Kumelis zich nu steeds meer met het spel te bemoeien. Zodoende ontstond er een gelijkwaardige wedstrijd waarin de verdedigingen overheersten en het scoren steeds lastiger werd. Getuige de tussenstand halverwege van 20-37.

In het derde kwart volgde de beste fase van de thuisploeg. Met name “Haagse Toren “ Vincent Alkema kende een sterke periode met twee scores en een blok binnen de minuut, en ook Skip Samson liet zich scorend gelden. Feijenoord stelde hier soepel lopende aanvallende met veelal Coen Stolk en Philip Metz als afmakers tegenover en er kon worden genoten van de subtiele balbehandeling van het jeugdig talent Isai Sow. The Royals kropen dichterbij maar bleven op 10 punten verschil steken : 39-49. Het spel golfde heen en weer met af en toe spectaculaire momenten, zoals een helaas mislukte alley oop tussen Kumelis en Knepa. Aan de andere kant knalde van der List er een verschrikkelijke slamdunk in. Er werd echter in totaal meer gemist dan gescoord , een duidelijk teken dat het (voor) seizoen nog jong is. Het werd uiteindelijk een zeer dragelijke score tegen een – overigens ook verre van compleet – gevestigd team uit de top 6 van Nederland.

Topscorer aan Haagse zijde werd Marnexson knepa met 19 punten, die kan terugkijken op een prima debuut. The Hague Royals lijkt vooral in de breedte een stuk sterker te zijn geworden met de aanwinsten met eredivisie ervaring. Coach Bert Samson zette   zijn hele selectie met een flink aantal minuten aan het werk en niemand viel uit de toon. Dat was misschien wel het grootste winstpunt van vanavond.

Redactie: Ruud van de Graaf
Foto’s: : www.sportsnap.nl – Frank van Leeuwen