Roeiers en boogschieters goed van start; openingsceremonie officiële start

Het vlaggenschip van de Nederlandse roeivloot, de mannen dubbelvier, is op de Spelen van Tokio doorgedrongen tot de finale. De wereldkampioen van 2019 won de serie en is daardoor al zeker van deelname aan de finale die dinsdag wordt gevaren. De Australiërs en de Britten werden respectievelijk tweede en derde in de serie. De nummers twee en drie van de WK van 2019, Polen en Italië, plaatsten zich in de andere serie ook voor de finale.

De mannen dubbeltwee plaatste zich voor de halve finales. Melvin Twellaar en Stef Broenink roeiden in de serie naar de winst. Zij roeiden met een tijd van 6.08,28 een nieuw olympisch record. Skiffeur Finn Florijn was minder succesvol . Hij kwam in de series niet verder dan de vierde plaats en moet nu via de herkansingen een kwartfinaleplaats proberen af te dwingen.

De Nederlandse handboogschutters zijn goed begonnen. In de plaatsingsronde eindigden Steve Wijler, Sjef van den Berg en Gijs Broeksma respectievelijk als zesde, achtste en veertiende. In het landenklassement eindigde het trio op de tweede plaats achter het sterke Zuid-Korea.

Om 13.00 uur Nederlandse tijd gaat in Tokio de openingsceremonie van start en is daarmee de officiële start van de Olympische Spelen 2020 dat vanwege de coronapandemie een jaar na dato begint. Voor Nederland lopen er maar een beperkt aantal atleten mee. Vlaggendragers zijn Churandy Martina (de oudste Nederlandse deelnemer met 37 jaar) en de jongste van het stel, skateboardster Keet Oldenbeuving (16).