Column: ‘Liquidatie’ Haagse enclave in Breda in gang gezet !

Met het opstappen van Maurice Steijn als trainer van NAC is het dieptepunt bereikt in het Nederlandse betaalde voetbal. NAC dat uitkomt  in de Keuken Kampioen Divisie besloot onlangs met de trainer verder te gaan waardoor zichzelf supporters van de Bredase club noemende lieden, bedreiging uitten richting de trainer en zijn gezin. Opstappen werd voor Steijn onvermijdelijk.

Steijn die in de seizoenen 1999 t/m 2002 als speler uitkwam voor de Brabanders was sinds het afgelopen seizoen werkzaam voor NAC Breda. Net als bij ADO Den Haag is het bij de Noad Advendo Combinatie ook nooit echt rustig. Met het aanstellen van Algemeen Directeur Mattijs Manders (m.i.v. 1 juni 2020) is de Haagse enclave in ’t Krabbegat langzaam  gegroeid waarbij Steijn, die een uitstekende relatie heeft met Manders, de eerste was die werd vastgelegd voor Manders.

Met scout Lex Schoenmaker jr. , assistent-trainer Edwin de Graaf en de spelers Lex Immers,  Dion Malone en Thom Haye, heeft NAC het afgelopen seizoen zes belangrijke posten (van Directieniveau tot de kleedkamer) bemand met mensen met een verleden bij ADO Den Haag.

Ten tijde van de aanstelling van Lex Schoenmaker junior als scout (per 1 september jl.) zijn in alle geledingen van NAC de Haagse invloeden duidelijk zichtbaar. Manders liet destijds optekenen dat hij dat totaal geen thema vond.  ,,Nee, de kritiek snap ik niet en is nogal bijzonder. Het gaat om de beste mensen op de beste plekken.”      

Met het aanstellen van clubicoon Ton Lokhoff als technisch directeur zo’n kleine drie maanden geleden, begonnen voor met name Steijn de problemen aangezien Lokhoff al vanaf dag 1 het niet eens was met bepaalde beslissingen van trainer Steijn.  Lokhoff, goed bevriend met Pierre van Hooidonk liet diverse malen in de regionale pers optekenen dat toch vooral ‘kinderen van NAC’ dienden te spelen.


Twee dagen na de verloren play-offs tegen NEC stapte hij op het vliegveld naar Ibiza, zonder het evaluatiegesprek met Lokhoff af te wachten. Daarmee ondermijnde Steijn het gezag van Lokhoff.

De Hagenaar en Lokhoff waren het bovendien niet eens over potentiële versterkingen. Algemeen Directeur Manders ‘bagatelliseerde’ de problemen tussen zijn trainer en de technisch directeur en verklaarde pal achter de trainer te blijven staan en dat het met een goed gesprek tussen de twee wel goed zou komen.

Feit was dat de RvC er aan te pas moest komen om beide partijen weer on ‘speaking terms’ te krijgen. Dit laatste  gebeurde niet waarna Lokhof het voor gezien hield en zijn ontslag indiende.

Met de oproep en de door meer dan drieduizend supporters ondertekende petitie dat Maurice Steijn uiterlijk afgelopen zaterdag 23.59 uur weg moest, ontstond er voor de bestuurders van de club een situatie waarin ze met de rug tegen de muur stonden. Een trainer die geen enkele legitimiteit meer had in Breda is een zeer onwenselijke situatie voor de club.  Steijn heeft op een gegeven moment zelf zijn conclusies getrokken.

De val van Steijn zal waarschijnlijk ook verstrekkende gevolgen hebben voor de oud directeur van ADO Den Haag, wiens vertrek ook in de petitie werd geëist. Manders lijkt door de aanzwellende druk van invloedrijke groeperingen waarschijnlijk ook aan zijn laatste dagen in Breda bezig.

Overigens heeft Lokhoff inmiddels zijn ontslag weer ingetrokken maar dat hij vooralsnog werkzaam blijft in het Rat Verlegh Stadion als technisch directeur is formeel door de club nog niet bevestigd.

Wat de gevolgen zijn voor de andere Hagenaars en dan met name voor Lex Schoenmaker junior en assistent trainer Edwin de Graaf laat zich raden.                  

ADO Watcher

Rob Blankenstein