Internationals loodsen VCC Dames langs Quick. VCC heren onderuit.

Het Hoofdklassevrouwenteam van Voorburg CC begon het cricketseizoen op zaterdag uitstekend door een van de titelkandidaten te verslaan. VCC zette een solide score van 196 neer; Quick kwam niet verder dan 127. Babette de Leede (97 runs) en Eva Lynch (5-21) waren de uitblinkers aan Voorburgse zijde.

Quick had maar liefst acht internationals en oud-internationals in de gelederen. VCC kon daar ‘slechts’ zes internationals en oud-internationals tegenoverzetten. Toch bleken Babette de Leede en Eva Lynch op deze dag net iets meer in vorm dan hun Haagse Oranje-zusters.

Babette opende uitstekend. Ze kreeg eerst steun van de jonge Carlijn van Koolwijk (11 runs) en daarna van haar Oranje-teamgenote Eva Lynch die een onbevangen 41 uit 41 ballen scoorde. Babette en Eva maakten samen 89 runs voor het derde wicket in slechts 14 overs. De Leede leek zelfs even haar eerste century te scoren. Op 97 echter sloeg ze een ziek harde straight drive in de handen van de verbouwereerde Caroline de Lange die een wereldvang op eigen bowlen pakte. 196 all out was de forse eindscore.

Quick startte voortvarend met de ervaren Helmien Rambaldo. Twee keer ontsnapte ze op het bowlen van Marloes Braat toen de bal millimeters naast haar offstump ging, maar drie maal was scheepsrecht: LBW voor 19 en VCC on top.

Dankzij goed keeperswerk van Babette (twee stumpings en een vang) en vangen van Carlijn, Eva en Julia bleven de wickets met regelmaat vallen. Eva Lynch blonk ook hier uit door maar liefst vijf wickets te nemen voor 21 runs. Het grondfielden van Rosalie Lawrence en Priya Sabu was prima. Quick was voor 127 all out, 70 te weinig voor de overwinning.

VCC 1 (Heren) verliest seizoensopener in Schiedam

Minder gunstig verging het de mannen van Voorburg CC. Met vijf potentiële internationals in het team zijn de verwachtingen hooggespannen bij de Westvlietbewoners, maar afgelopen zaterdag tegen Excelsior’20 leidde de eerste wedstrijd toch tot verlies.

Er was veel regen gevallen en dat betekende een vochtige pitch die in de eerste uren onvoorspelbaarder zou zijn dan later op de dag. Daarom was het een goede toss om te winnen, zoals dat in cricket zo mooi heet. Het  muntje viel de kant van Excelsior op en die kozen er begrijpelijkerwijze voor om eerst te bowlen. Dat pakte goed uit, niet alleen door inderdaad soms wat onvoorspelbaar gedrag van de pitch, maar ook door consistent een prima lijn en lengte te bowlen. De batting line-up van Voorburg -die vergeleken met vorig jaar door S.A. Engelbrecht, Logan van Beek en Mohit Hingorani behoorlijk aan diepte heeft gewonnen- had er moeite mee.

Hoewel er vijf mensen boven de 20 kwamen, was Engelbrecht topscorer met 31 runs. Het was te danken aan het partnership van 52 runs van De Grooth en Boissevain (29 not out met een strike rate van boven de 100) dat VCC toch nog 172 runs op de borden kon zetten.

Na het coronaproof uitdelen en nuttigen van de lunchboxes en gesterkt door een aanval met bowlers als Van Beek, Kingma, De Leede, Ahmed, Dutt en Boissevain, ging VCC daarom met goede moed het veld in. Het begin was veelbelovend, want al op de tweede bal kon één van de openers terug naar de kleedkamer. En bij een tussenstand van 43 voor het verlies van drie wickets na 10 overs leken de Voorburgers nog de bovenhand te hebben.

Misschien was het bowlen van VCC in het restant niet zo goed als dat van Excelsior’20, maar daarmee zouden we de prachtige prestatie van de pro van Excelsior’20 tekort doen. De 20-jarige Tristan Stubbs (houder van een Nederlands paspoort, bondschoach Ryan Campbell zal hem ongetwijfeld hebben opgeschreven in zijn notitieboekje) liet bij zijn debuut een prachtige innings zien, gesteund door Shankar (28) en Niels Etman (19 not out). Wellicht dat het nog spannend had kunnen worden als een moeilijke vangkans op de stand van 140 was vastgehouden. Maar met de gedropte bal verdween ook de hoop en Stubbs eindigde op een prachtige 79 not out uit 75 ballen (5×4, 4×6).

Daarmee werd het niet de start die VCC zich had gehoopt. Het team zal uitkijken naar aanstaande zaterdag als VOC op bezoek komt, om zich te revancheren.


In dezelfde Topklasse Mannen deden regiogenoten HBS en HCC goede zaken. HBS (103/1, Mason 41 not out) had geen kind aan Sparta (102 all out; Klein 3-17) en de winstmarge van HCC op ACC was zo mogelijk nog groter (254-77; Staal 69, Gorlee 60, Floyd 5-18).

Het ziet ernaar uit dat – ondanks de uitglijder van VCC – de drie Haagse Topklassers wel eens in het linkerrijtje zouden kunnen eindigen. ACC, Dosti en Sparta lijken op papier de zwakkere broeders.