ADO Den Haag: “Spreekwoordelijk kerkhof voor Algemeen Directeuren”

Column van ADO Den Haag watcher Rob Blankenstein

Met het opstappen van Mohammed Hamdi wordt, na een ‘ambtsperiode’ van een kleine twee jaar, weer een bij de start van het arbeidscontract ambitieuze werknemer toegevoegd aan de rij van directeuren die sinds het jaar 2000 zijn begonnen aan de klus bij de Haagse BVO.

Robert Langenbach
In 2000 begon Robert Langenbach bij het toen nog in het Zuiderpark spelende Haagse club en vervulde deze functie tot 1 september 2006 en was één van degenen die zich hard hadden  gemaakt voor het nieuwe stadion waarvoor de toenmalig burgemeester Deetman op 23 november 2005 de eerste paal de grond insloeg. Langenbach, die in maart 2015 weer benaderd werd om terug te keren naar de residentieclub voor een tweede ‘ambtsperiode’, had zijn nukken maar zijn kwaliteiten voor de Haagse club werden zeer gewaardeerd en hij vormde destijds met voorzitter John van Ringelenstein een zeer goed koppel. Na deze relatief lange periode van zes jaar is het nooit meer echt rustig geweest waar het gaat om de functie van Algemeen Directeur.

Piet van der Pol

Als opvolger van Langenbach werd de toen 34-jarige Piet van der Pol binnengehaald. Van der Pol had daarvoor 3,5 jaar in dezelfde functie gewerkt bij Stormvogels Telstar en bij sprak bij zijn aantreden de woorden: “We staan aan de vooravond van de overgang naar het nieuwe stadion en ik ga dan ook met veel genoegen de uitdaging aan met ADO Den Haag door te stoten naar de top van de Eredivisie”. Op 1 Oktober 2007 stopte van der Pol al weer. Hij zat toen al vanwege problemen binnen het managementteam ziek thuis.

John Arzbach

John Arzbach, die in september 2020 overleed, bekleedde de functie op interim basis van september 2007 tot april 2008. Hij legde zijn functie neer uit onvrede met de Raad van Comissarissen (RvC) over de aanstelling van trainer André Wetzel  die de functie van hoofdtrainer en technisch manager ging combineren. Volgens Arzbach had de RvC zijn bevoegdheden als algemeen directeur niet erkend waardoor er voor Arzbach een onwerkbare situatie was ontstaan.

Harm de Boer

De volgende in het rijtje was Harm de Boer. De Boer, momenteel voorzitter van de HFC ADO volgede Arzbach in april 2008 op en bekleedde de functie ook tijdelijk. In zin rol als interim directeur heeft nog geprobeerd om de in april 2008 bij Ajax als technisch directeur opgestapte Martin van Geel binnen te halen als zijn opvolger. Van Geel ging echter niet op de aanbieding van de Hagenaars in.

Frans Boogaard

Frans Boogaard trad in juli 2008 bij de club in dienst in de functie van commercieel directeur en daarnaast was hij bij de Haagse BVO plaatsvervangend algemeen directeur. In november 2008 was ook hij alweer vertrokken. 

Mattijs Manders

Mattijs Manders begon zijn eerste periode als algemeen directeur op 1 april 2011. Vijf maanden later was de in Heeze geboren Brabander weer vertrokken. Hij werd op 15 oktober van dat jaar opgevolgd door Cees Driebergen.

Cees Driebergen
Cees Driebergen was jarenlang voorzitter geweest van Bollenstreek club Rijnsburgse Boys. Over Driebergen zei Henk Jagersma, destijds voorzitter van de RvC, het volgende: “Met Driebergen haalt ADO een zeer ervaren iemand binnen die uitvoering moet gaan geven aan het beleidsplan dat ADO Den Haag duurzaam naar het linkerrijtje (voor de duidelijkheid eredivisie) moest brengen. Daarnaast moet Driebergen de club weer stevig commercieel en maatschappelijk verankeren in de stad en de regio.

Piet Jansen

Op 1 juni 2013 maakte Driebergen op zijn beurt weer plaats voor Piet Jansen die formeel in september 2014 al weer vertrok, maar in juli al geen werkzaamheden meer verrichte voor de club. Jansen kon zich niet kon vinden in de overname van ADO Den Haag door United Vansen (UVS). 

Maarten Fontein

Per 1 september 2014 werd Maarten Fontein de opvolger van Jansen en in maart van het volgende jaar (2015) stapte hij alweer op omdat hij vond dat zijn zeggenschap te beperkt zou zijn nu de club was overgenomen door de Chinese grootaandeelhouder UVS.

Jan Willem Wigt

Jan Willem Wigt zag wel wat in een nieuwe uitdaging en ging in juni 2015 formeel aan de slag.. Wigt was al drie maanden op interim basis aan de slag bij de residentieclub. Al snel moest ook hij ondervinden dat het lastig werken is met de Chinese grootaandeelhouder UVS en kreeg in april 2016 dan ook te horen dat hij niet meer voorkwam in de plannen van de Chinezen. 

Mattijs Manders (tweede p[eriode)

In mei van dat jaar werd Mattijs Manders voor zijn tweede periode bij de Hagenaars binnen gehaald en vervulde de functie van algemeen directeur tot eind juni 2019 om over te stappen naar de functie van directeur bij de Eredivisie CV. Manders werd op die positie niet serieus genomen door de eredivisie clubs en stapte in 2020 over naar NAC.

Mohammed Hamdi

In augustus van datzelfde jaar werd Mohammed Hamdi als de gewenste kandidaat van United Vansen benoemd als algemeen directeur. Ruim 15 maanden later houdt Hamdi het ook voor gezien omdat hij denkt dat er voor hem geen toekomst is wanneer er een nieuwe eigenaar komt. Onder Hamdi wist ADO geen successen te boeken. Bestuurlijk en financieel kwam ADO in zwaar weer en sportief wist de residentieclub zich niet te handhaven in de eredivisie. De Raad van Commissarissen heeft Edwin Reijntjes aangesteld als interim-directeur. Hamdi wilde met zijn vertrek de club financiële ruimte bieden en hoopt dat de club met een nieuwe aandeelhouder en CEO kan gaan werken aan een gezonde club en een toekomstig, succesvol team op het veld. 

Conclusie

Na de periode Langenbach in combinatie met John van Ringelenstein is er nooit meer een periode geweest waarin de omstandigheden acceptabel waren om op een zakelijke en commercieel verantwoorde manier goed te kunnen functioneren. Na deze periode kwamen er directeuren en interim-directeuren bij de club die zijn verzopen in de organisatie. Deze directeuren konden het al dan niet door eigen falen bolwerken of werden slachtoffer van de omstandigheden waarin ADO de laatste jaren continue verkeerde.