Voorbeschouwing ADO Den Haag vrouwen – FC Twente

Voor de zevende maal in de geschiedenis staat ADO Den Haag Vrouwen in de halve finale van de KNVB Beker. FC Twente is in dat toernooi voor de derde maal de opponent. De eerste confrontatie was direct de mooiste. ADO Den Haag Vrouwen won op 31 mei 2013 voor het tweede jaar op rij de KNVB Beker door FC Twente na strafschoppen te verslaan. Op 11 april 2015 werd het in de halve eindstrijd 2-2. Opmerkelijk genoeg werden alle drie de Haagse doelpunten in de twee ontmoetingen gescoord door Lineth Beerensteyn. De tegenstander won ditmaal de strafschoppenreeks met 4-3.

Doordat het amateurvoetbal al enkele maanden stilligt, stroomden dit seizoen vanaf de kwartfinales alleen de Eredivisieclubs in. FC Twente won, mede dankzij een doelpunt van Marisa Olislagers, na een achterstand met 4-1 van VV Alkmaar. De ploeg uit Overijssel zal strijden voor de vierde bekerfinale. Alleen die tegen ADO Den Haag Vrouwen ging eerder verloren. Het elftal van Sjaak Polak won in de kwartfinale met 0-4 bij Excelsior Barendrecht en kan eveneens voor de vierde maal naar de eindstrijd gaan. De groengelen wonnen alle drie de eerdere finales.

“De KNVB Beker staat vanaf het begin van het seizoen hoog op ons lijstje,” zegt Nadine Noordam. “Wij weten dat de kans klein is dat we kampioen worden. Daarentegen maken we elk jaar weer een goede indruk in het bekertoernooi. We hebben een goede ploeg die alles voor elkaar over heeft, dat hebben we dit seizoen al laten zien. Het wordt dus weer eens tijd dat we aan het einde van het seizoen met de beker in handen staan!”

Zelf beleeft de 22-jarige middenveldster een bijzonder seizoen. Als vierde speelster in de Haagse geschiedenis speelde ze haar honderdvijftigste officiële wedstrijd in het groengele shirt. En vorige week zaterdag was ze nog trefzeker tijdens de eerste interland in meer dan een jaar van de OranjeLeeuwinnen onder-23. “De mijlpaal is een mooie beloning op alle mooie seizoenen die ik tot nu toe bij ADO Den Haag Vrouwen beleef. Ik ben blij dat ik ook dit seizoen een bijdrage heb kunnen leveren in de prestaties van het team en ook bij Oranje onder-23. Dat is een teken dat ik op de goede weg ben, maar er is zeker nog ruimte voor ontwikkeling. Ik hoop dat dit seizoen bekroond kan worden met een mooie prijs; de KNVB Beker.”

Daarvoor zal wel eerst FC Twente moeten worden verslagen in de halve eindstrijd. De competitiewedstrijd in Enschede eindigde eerder dit seizoen in een 0-2 zege. “Ik verwacht dat het een mooie, spannende en fysieke wedstrijd wordt. Wij willen koste wat het kost de finale bereiken en daar zullen we alles aan doen.”

De wedstrijd FC Twente – ADO Den Haag Vrouwen wordt op zaterdag 17 april gespeeld op Sportcampus Diekman, gelegen aan de Weggelhorstweg 30 in Enschede. Aftrap is om 16:30 uur. De wedstrijd is live te zien op ESPN.

Teskt: Ivo Schimmel
Fotografie: Eric de Wit