Fantastische prestatie ADO vrouwen: Op naar Almere voor finale TOTO KNVB Beker

De ADO vrouwen hebben zaterdagmiddag in Enschede in het kader van de halve finale om de TOTO KNVB Beker een fantastische prestatie geleverd. Zij versloegen in Enschede de vrouwen van FC Twente (koploper Eredivisie) met 3-2. Het elftal van trainer Sjaak Polak heeft zich daardoor verzekerd van een finaleplaats tegen de winnaar van Ajax tegen PSV. De finale wordt zaterdagavond 5 juni afgewerkt in het Yanmar stadion van Almere City. 

In het eerste kwartier vielen er voor beide ploegen geen kansen te noteren. Gelijk hierna was het Nadine Noordam aan Haagse kant die keepster Daphe van Domselaar van de thuisploeg te ver voor haar doel zag staan en probeerde van afstand de Twentse doelvrouwe te verrassen maar haar inzet ging net over. Na ruim twintig minuten kwam de thuisploeg op voorsprong door Anna-Lena Stolze die de bal simpel in kon tikken na een assist van Fenna Kalma.

Ravensbergen
Na een klein half uur was het Noordam die Shanique Dessing één-op-één zette met de Twentse doelvrouwe. Doordat ze werd neergehaald, mistte haar schot kracht en vond de scheidsrechter het niet zwaar genoeg om de bal op de stip te leggen. Zo’n vijf minuten later kon de ploeg uit Enschede op 2-0 komen, maar werd de bal naast gekopt. Vlak voor rust moest Jaimy Ravensbergen geblesseerd het veld verlaten en werd vervangen door Nikki IJzerman. Op slag van rust was het eerst de net daarvoor ingevallen IJzerman die haar schot op de lat zag belanden. Daarna bracht gelijk in de eerste minuut van de extra tijd Jannette van Belen de ploegen weer op gelijke hoogte door de gelijkmaker binnen te schieten na een assist van Gwyneth Hendriks.

Na de thee kwam de thuisploeg goed uit de startblokken, want Rieke Dieckmann zette de Twente vrouwen weer op voorsprong na een assist van oud ADO-speelster Renate Jansen. Het elftal van trainer Sjaak Polak, die eerder deze week zijn contract met een jaar verlengde, kwam weer sterk terug door zo’n tien minuten later weer op gelijke hoogte te komen (2-2). Daarbij moet wel aangetekend worden dat doelvrouwe van Domselaar de fout in ging. Nauwelijks een minuut later voorkwam Barabara Lorsheyd in het Haagse doel dat ADO weer in de achtervolging moest door een knap schot van Renate Jansen uit de bovenhoek te tikken.

Een kwartier voor tijd schoot de maker van de 1-0, Stolze, de bal van dichtbij hoog over na een slim hakballetje van Renate Jansen. Tien minuten voor tijd was het IJzerman die van ver fantastisch binnenschoot en de ADO vrouwen voor het eerst op voorsprong bracht. Ondanks dat er liefst acht minuten extra tijd bijkwam hielden de vrouwen van Sjaak Polak stand en staan weer voor het eerst sinds 2016 in de finale (1-0 winst op Ajax). Naast de winst was ook de rentree van Maartje Looijen na lang blessureleed zo’n twintig minuten voor tijd een opsteker voor de Haagse vrouwen.

Komende vrijdag begint de kampioenspoule en ontvangt ADO Den Haag in het eigen Cars Jeans Stadion de tegenstander van deze zaterdag FC Twente.             

Karakteristieken
FC Twente – ADO Den Haag:   2 – 3  ( 1 – 1)
Scoreverloop : 21e min. 1-0 Stolze, 45+1 min. 1-1 v.Belen, 51e min. 2-1 Dieckmann, 63e min. 2-2 Rijsbergen, 81e min. 2-3 IJzerman   
Gele kaart(en): Noordam (ADO/DH)

Opstelling FC Twente: v.Domselaar, Olislagers (82/B.Jansen), Ypema, v.Es, Casparij, Dieckmann, Folkerstma, Giesen, R.Jansen, Kalma, Stolze
Opstelling ADO Den Haag: Lorsheyd, G.Hendriks, Nelemans, Raaijmakers, Dessing (71/Looijen),  Ravensbergen (44/IJzerman), Noordam, v.Belen (71/Koster), Verspaget, Boshuizen , Rijsbergen (85/v.Raay)

Redactie: Rob Blankenstein
Foto: Archief