Bekeravontuur The Hague Royals eindigt in Zwolle

Het eerste seizoen van The Hague Royals zit erop. Het roerige maar vooral positieve seizoen eindigde in mineur in Zwolle. De gastheren van Landstede Hammers bleken in het bekertreffen evenals eerder in de competitie een flink stuk te sterk voor de Haagse bezoekers. In een vrij  eenzijdige wedstrijd liepen de Royals tegen een fikse nederlaag op, 89-58.

Alleen in de eerste tien minuten van de wedstrijd ontliepen de teams elkaar niet veel. De wedstrijd kwam stroef op gang, met weinig scores en met veel fouten. Na vijf minuten stonden er al acht teamfouten op het bord, eerlijk verdeeld over beide teams.  De Zwollenaren hadden vooral moeite met het een-drie-een zone systeem van de Royals waarbij ze vaak gedwongen waren om voor het afstandsschot te gaan. Die schoten vielen pas in de laatste drie minuten waarbij de stand snel via 9-9 naar een comfortabele voorsprong werd getild, 20-13.

Landstede loopt uit in tweede kwart
The Hague Royals begon zonder sterkhouders Deividas Kumelis en Eric Kibi erg slordig aan het tweede kwart. Daarmee gaven zij de kans aan Landstede Basketball om weg te lopen waar de gastheren dan ook gretig gebruik van maakten. Vooral de Amerikaan Jonathan Dunn was een plaag voor de Haagse defensie met zijn driepunters. Toen het  verschil tot 26 punten was opgelopen leek een zeer zware nederlaag in de maak, maar de Royals richtten zich nog een keer op. Vooral via Alhassan Barrie (foto) en driepunters van Kumelis en Casey Lopes werd het verschil teruggebracht tot een aanvaardbare tussenstand van 47-32 bij de rust.

Het leek erop of de Royals de strijd aan het begin van het derde kwart al hadden opgegeven, want met Kumelis en Kibi op de bank  werd er behoorlijk gerommeld. Zo belandde een misspass van Tim Troussel in de loop van een tegenstander die gelijk hard doordunkte. Troussel herstelde zijn fout overigens gelijk met een drietje. Het bleef echter heel slordig aan Haagse kant en vooral het haperende aanvalsspel bezorgde de Zwollenaren een makkelijke avond.

Aan een grotere nederlaag ontkomen
Na een tussenstand van 72-44 liepen de bezoekers tot overmaat van ramp ook nog eens snel tegen vijf teamfouten aan, zodat elke fout nu twee vrije worpen betekende. Kumelis beging  twee onsportieve fouten  – al was de tweede wel erg dun – en moest het veld verlaten. Ook Troussel verliet het veld na vijf fouten en zo was het aan de bankspelers om de resterende minuten goed door te komen. Vreemd genoeg stokte door alle onderbrekingen het ritme bij Landstede, zodat een grotere nederlaag  de bezoekers bespaard werd.

De wedstrijd kabbelde zo naar het einde, met inmiddels ook de bankspelers van Landstede in het veld. Pascal Birdja smaakte het zoet om driemaal te scoren maakte een goede indruk in de minuten die hij kreeg. De wedstrijd ging als de bekende nachtkaars uit met uiteindelijk een nederlaag met iets meer dan dertig punten. En dat is dan  nog het verschil tussen een team dat net begonnen is en een team van de gevestigde orde. Man van de wedstrijd aan Haagse kant: Alhassan Barrie met 15 punten en een niet aflatende strijdlust.

De Hagenaars kunnen terugkijken op een bewogen seizoen , waarin zij als team erg groeiden  aan de hand van coach Bert Samson. Meer zat er vandaag niet in, maar ook in Zwolle was er op de livestream veel lof over de frisse aanpak in Den Haag en de belofte voor een mooie basketbaltoekomst. En daarmee kon de lange busreis nog met een grote troost begonnen worden. The Hague Royals is er nog lang niet maar staat wel op de basketball kaart bij vriend en vijand. En dat is een prestatie op zich.

redactie: Ruud van der Graaf