VCC-cricketer geniet van leven als professional bij Engelse county Northamptonshire

VCC’er Brandon Glover sleepte dit jaar een profcontract in de wacht bij de Engelse county Northamptonshire. De fastbowler viel niet echt met zijn neus in de boter, want in maart werd besloten dat er in Engeland niet zou worden gespeeld tot 1 augustus.

Toch geniet de Zuid-Afrikaanse Nederlander volop van zijn nieuwe professionele omgeving. Op een zeker moment konden de trainingen worden hervat en daarna werden er zelfs wedstrijden gespeeld, zij het zonder publiek. Vanuit zijn nieuwe woonplaats vertelt Brandon over zijn eerste ervaringen in dit vreemde coronajaar.

Waar woon je nu?

Ik woon In Northampton. Northamptonshire County Cricket Club heeft huisvesting geregeld en die is pal naast de county ground!

In Nederland is cricket een amateursport. Hoe anders is het bij een profclub?

Het is zeker anders dan in Nederland en dat was te verwachten natuurlijk.

De training is het eerste verschil. In plaats van twee clubtrainingen per week die ongeveer drie uur duren, wordt er bijna elke dag van de week getraind wanneer er geen wedstrijden worden gespeeld. Deze kunnen meer dan vijf uur duren en zijn heel doelgericht. Er zijn drie coaches, een voor bowlen, een voor batten en dan nog de hoofdcoach, evenals een fitnesscoach en twee fysio’s. Soms zijn er ook adviseurs, zoals voor het fielden. 

Wat betreft bowlen is er veel meer tijd en aandacht voor specifieke skills en vaardigheden zoals het bowlen van yorkers, ofcutters, legcutters en andere varianten. Die moeten tot je wapenarsenaal behoren wil je het hier als prof redden op het hoogste cricketniveau. Ook de wedstrijden zijn van een heel hoog niveau, of dat nu meerdaags of eendaags cricket is. Een verschil dat echt opviel was het spelen van vierdaags cricket. Uiteraard is er geen vergelijkbaar ‘format’ in het Nederlandse clubsysteem, dus vierdaags cricket was een grote verandering, ook gezien het grote aantal overs dat je daar moet bowlen.

Hoe heb de lockdown ervaren?

De lockdown was ongelooflijk saai. Ik ben hier gekomen om te cricketen en me te ontwikkelen als cricketer. Zitten en niets doen, zelfs niet kunnen trainen, was verschrikkelijk! Gelukkig woon ik bij het stadion en kon ik wat joggen en fitnessen, maar daarnaast heb ik vooral Netflix gekeken en gestudeerd.

Dus mogen trainen en spelen was een opluchting?

Ja, het was fantastisch om weer te mogen trainen en de groep leren kennen, wat voordien nog niet echt gelukt was, en iets productiefs te gaan doen. Ik had eindelijk weer een doel! En het werd nog beter toen we T20-wedstrijden konden spelen.

Hoe ziet je gemiddelde werkdag eruit?

We starten met een training, meestal van 9.30 uur tot ongeveer 14.00 uur inclusief een fitness-sessie. Daarna doen we nog wat extra en gaan we lunchen met het team en wat administratieve dingen doen. Daarna gaan we soms naar de golfbaan. Behalve op wedstrijddagen natuurlijk, dan staan we de hele dag op het cricketveld.

Je hebt in de korte spelvariant Twenty20 gespeeld. Krijg je ook een kans in de vierdaagse wedstrijden voor het County Championship?

Ik heb ook mijn debuut gemaakt in de vierdaagse wedstrijden voor het County Championship (de Bob Willis Trophy) tegen Somerset. Maar de club heeft me tot nu toe vooral ingezet in de Twenty20’s.

Het is een heel professionele omgeving, ik hou ervan, maar ik mis wel het biertje na de training en de lekkere tosti’s in het VCC-clubhuis!

Foto’s: Brandon Glover, toen nog in actie voor VCC (foto: Catch of the Day BV)

Geef een reactie