Update foto’s: ADO Den Haag ontsnapt aan uitschakeling tegen Excelsior Maassluis

ADO Den Haag kwam dinsdagavond voor de achtste finale om de TOTO KNVB Beker in actie tegen 2e divisionist Excelsior Maassluis en kroop door het oog van de naald. De wedstrijd die afgewerkt werd in het stadion van eredivisionist Sparta Rotterdam eindigde uiteindelijk in een nipte 1 – 2 overwinning door twee doelpunten in de slotfase. Bij rust keken de Hagenaars nog tegen een 1 – 0 achterstand aan.

Niet sterkste basisopstelling
Trainer Darije Kalezic formeerde niet de allersterkste basisopstelling voor het bekerduel. Nick Marsman debuteerde in het Haagse doel, terwijl Jort van der Sande en Daryl van Mieghem voorin het ontbreken van Henk Veerman en Joel Ideho moesten compenseren.

37 seconden

De amateurs uit Maassluis kenden een bliksemstart. Een (hele) verre inworp van Gabri Urbanus belandde in de zestien waar aanvoerder Kevin Dercks de bal na 37 seconden via zijn hoofd in de rechteronderhoek zag verdwijnen: 1 – 0.

Rug tegen de muur

Na de vroege treffer stond Excelsior Maassluis heel lang met de rug tegen de muur. Het leidde uiteraard tot kansen voor de nummer twee van de Keuken Kampioen Divisie. Zo kopte Van der Sander al kort na de tegentreffer rakelings over.

Grote kans op de gelijkmaker

Eerst was er een poging van Henri Koudossou die naast vloog,maar op slag van rust kregen de bezoekers toch een megakans op de gelijkmaker. Doelman Tobias van der Kleij schoot de bal onrustig tegen Jort van der Sande aan, waardoor Daryl van Mieghem de bal voor het inschieten had. De aanvaller kreeg alleen net een duwtje in de rug voordat hij het leer in het lege net kon schuiven. Volgens zowel arbiter Martijn Vos als de videoscheidsrechter was het vergrijp echter te licht voor een strafschop.

Tweede helft

In het tweede bedrijf bleef het spelbeeld onveranderd. Excelsior Maassluis hield met man en macht tegen. Kort na rust, met drie wissels aan Haagse kant, werd een poging van Van Mieghem van de lijn gehaald waar ook invaller Joel Ideho al eerder een kans had gehad.

De bezoekers drongen steeds nadrukkelijker aan maar het leek er lang op dat de amateurs uit Maassluis stand zou houden.

Slotfase

In de tachtigste minuut belandde een vrije trap van Kürsad Sürmeli op de bovenkant van de lat. Drie minuten later moesten de amateurs dan tóch capituleren. Na een voorzet van de zeer dreigend ingevallen Ideho kopte Van der Sande met het achterhoofd knap binnen: 1-1. ADO ging vervolgens driftig op zoek naar de bevrijdende treffer om de voorsprong te pakken. Eerst kreeg de ingevallen Veerman de kans maar vlak hierna haalde heel ADO opgelucht adem toen doelman Nick Marsman met een uiterste inspanning de bal uit de hoek tikte.

Veerman slaat toe in 90e minuut

Even later was het toch gedaan met het moegestreden Excelsior Maassluis. Veerman schudde zijn directe tegenstander na een combinatie in de zestien van zich af en stuurde doelman Van der Kleij de verkeerde kant op: 1-2.

Excelsior Maassluis – ADO Den Haag:  1 – 2. (1 – 0)

Scoreverloop : 1e min. 1 – 0 Dercks,  83e min. 1 – 1 v.d.Sande, 90e min. 1 – 2 Veerman

Gele kaart : Plank (Excelsior Maassluis)

Scheidsrechter : Martijn Vos

Toeschouwers : 4.300

Opstelling Excelsior Maassluis : v.d.Kleij, Ringeling, Urbanus, Schippers, v.d.Beemt(64/Plank), Wennekers (82/Croes),Maatsen (64/ Langedijk), Overman (90+1/v.Delft), da Fonseca, Dercks, Heuvelman

Opstelling ADO Den Haag : Marsman, Waem, Surmeli, V.Mieghem, v.d.Sande, Sellouki, Koudossou (66/Christensen), Absalem (73/Houwaart), Komljenović(46/Veerman), Che (46/Esajas), Siereveld (46/ Ideho),

Redactie : Rob Blankenstein

Foto’s : Pepijn Sonderen