ZVV Den Haag trainer René Havermans blikt terug op een bewogen eerste deel, met veel ups en downs, maar blijft desondanks positief vooruit kijken

De eerste helft van het seizoen,  was voor de vrouwenselectie van ZVV Den Haag een periode met veel problemen. De oorzaken van deze problemen waren divers. Variërend van werk, blessures en pech.

Havermans: “Door dit alles, hebben wij in het eerste deel van de competitie niet één keer met een compleet team kunnen spelen en trainen. Het grootste probleem is dat het langdurige blessures bij diverse speelsters zijn, en dan te bedenken dat er twee speelsters door een oefenpotje dit hebben opgelopen. Er is zelfs een speelster, die al vanaf het begin van het seizoen geblesseerd is geraakt op het veld en tot de dag van vandaag nog steeds niet mee kan spelen, hoe bedoel je pech?”

Havermans: “Op het eind hadden we net 7 speelsters die fit waren, voor eredivisie is dat gewoon te weinig. Dat we dan nu in de B competitie eindigen, was niet ons doel, maar wel verklaarbaar. Maar om te zeggen dat het een fijn eerste deel  was nee, ik hoop dat onze speelsters in het tweede deel van het seizoen zich realiseren dat eredivisie meer vraagt dan  gewoon een potje zaalvoetballen.”

De Haagse futsal goeroe ziet ook wel positieve zaken: “Gelukkig zijn er ook positieve ontwikkelingen. Stephanie Valk is terug in het team. Ik heb veel respect voor haar omdat zij in Zeeland woont maar wel 1 keer in de week komt trainen en bij de wedstrijden aansluit. Dat zegt toch wel wat, omdat 3 uur rijden voor een training best wel wat vraagt van een speelster. En er is een nieuwe speelster aangesloten Mirthe Bos, zij komt ons versterken dat geeft de burger weer moed. Ook onze vaste sport therapeute is weer aangesloten in de staf, en dat is een perfecte aanwinst voor het team.”

Havermans: “Ook in de randzaken zijn er verbeteringen, we zijn in het bezit van een videoanalyse systeem, hebben een vaste filmer en er zijn hartslagmeters gekocht. Studenten aan de Haagse Hogeschool zijn aangesloten om een programma te maken om de speelsters fitter te laten worden.”

Havermans: “Er gebeurt dus veel we staan niet stil. Verder zijn we wel aan het groeien, de laatste 5 wedstrijden zien we meer progressie en ontwikkeling. We spelen beter voetbal, alleen belonen we onszelf te weinig, maar je ziet echt vooruitgang, in spel en conditie, we houden het wel langer vol en dat is positief .

Al met al vind ik dat we met teleurstellingen om moeten gaan, en werken aan de toekomst. Dit houdt in de selectie verbreden en zorgen dat je meer armslag hebt.”

Havermans (positief kritisch): “We zijn echt aan de weg aan het timmeren,  maar wat mij verbaast is dat we in Den Haag het niet voor elkaar krijgen om speelsters aan ons te binden van een hoger niveau, speelsters kiezen toch eerder voor het veld.

Toch vreemd dat het in een stad als Den Haag niet lukt om speelsters enthousiast te krijgen voor het zaalvoetbal. Het zaalvoetbal biedt zoveel mogelijkheden om beter te worden, en ik denk nog steeds dat veld en zaal elkaar kunnen versterken, maar dat dringt bij speelsters en trainers nog niet echt door. Ik zelf vind dit een gemiste kans.

Er is zat uitdaging voor de speelsters, de grootste uitdaging is de mogelijkheid  om in het Nederlands zaalvoetbal team terecht kunnen komen. Deze lijnen zijn veel korter dan bij het veld.

We spelen eredivisie, en daar wordt toch gekeken naar speelsters die de potentie hebben om op het hoogste niveau te presteren. Er liggen dus kansen voor de speelsters.

Havermans (vooruitblikkend) : “Kijkend naar de toekomst, ben ik er nog steeds van overtuigd dat er kansen liggen om in Den Haag wel de speelsters te kunnen motiveren om op het hoogste niveau zaalvoetbal te gaan spelen. Echter  moeten wij zorgen dat we nog meer exposure krijgen. En spelers aan ons binden.

Havermans (stellig): “Ik ben van mening dat de kernwaarden van onze club moeten zijn:

VERTROUWD voor jou!  

VERBINDEND Zvv Den Haag  

VERNIEUWEND voor & door jou!

Havermans (hoopvol): “Daar moeten we allemaal aan werken, en dan komen we gezamenlijk tot dit doel. Om dit alles te doen zijn we afhankelijk als eerste van speelsters, en dan natuurlijk niet te vergeten bestuur / vrijwilligers en om meer te realiseren van sponsoren.”

Havermans (dankbaar): “ZVV Den Haag vrouwen mag zich gelukkig prijzen, dat zij al een aantal sponsoren heeft die de meiden een warm hart toe dragen en sinds dit seizoen hebben we een nieuwe hoofdsponsor Girl Power Radio, die een warm hart heeft voor alle dames sporten in Den Haag, en zvv Den Haag als hoofd sponsor ons de komende vijf seizoenen gaat sponsoren.  Ook het bedrijf CMSI360 is ingestapt als co sponsor voor vijf seizoenen.  

Verder hebben diverse extra shirt sponoren besloten nog twee seizoenen door te gaan.

Daar zijn we blij mee en trots op.

En niet te vergeten de vrijwilligers, die alle hand- en spandiensten voor ons als club doen en zorgen dat speelsters zich alleen op het voetbal kunnen focussen.

Deze mensen zijn goud waard voor de club, en verdienen een woord van dank namens staf en selectie.

Havermans vervolgt: “We zijn nu bezig, om een goede basis te leggen in de organisatie, en te bouwen om de komende jaren een bredere selectie te maken vooral met jeugd uit de regio.

Dit kost tijd en daar hebben we ondersteuning in nodig en daar zijn we nu mee bezig.

Hans Agte van CMSI360. Deze ras Hagenees heb ik wel een klik mee en is ook op zoek naar het professionele en toch ook het familie gevoel van een club.  

De kernwaarden spreken hem ook aan. Hij is ons niet alleen gaan sponsoren en helpen maar is ook toegetreden tot het bestuur van de club en gaat meewerken om ons  plan een toekomst te geven.

Dit is dus een uitdaging voor het lopende  seizoen en de komende 5 jaar, maar ik ben ervan overtuigd wanneer je een goede organisatie hebt staan, en de speelsters de juiste faciliteiten en sfeer kan bieden, speelsters gaan kiezen voor zvv Den Haag. Maar belangrijkste is dat ze bij Den Haag willen voetballen om te presteren maar ook plezier hebben en graag komen naar de club.”

Havermans: “Ik zie de toekomst wel positief in, wanneer wij waar kunnen maken wat ik net benoemd heb, en ik hoop met meerderen die aan gaan sluiten in de toekomst. Met als doel om van ZVV Den Haag vrouwen 1 binnen 5 jaar een futsal topteam te maken.”

Redactie en foto: ZVV Den Haag