Jetro Willems zonder club: Hoe groot is de kans dat FC Groningen hem tekent?

Bron: https://unsplash.com/photos/t5ny_JdGxJc

De Nederlandse voetballer Jetro Willems heeft de afgelopen jaren een goede reputatie opgebouwd als linksback van topklasse. Na zijn ervaringen in de Duitse Bundesliga en de Engelse Premier League zit Willems momenteel zonder club. De zeer getalenteerde verdediger is dan ook op zoek naar een nieuwe uitdaging. Het ziet ernaar uit dat het door degradatie bedreigde FC Groningen de kans grijpt om Jetro Willems op korte termijn te contracteren.

Jetro Willems zou voor een moeilijke taak staan in de binnenlandse Eredivisie. FC Groningen verkeert in acuut degradatiegevaar. Door de hoge prestatiedichtheid in de hoogste divisie van het Nederlandse voetbal zal het uiterst moeilijk worden om de achterstand in te halen. Deze stand van zaken maakt het bijzonder aantrekkelijk voor sportweddenschappen. Want bookmakers beloven weddenschappen op Eredivisiewedstrijden met lucratieve winsten en hoge odds.

Mocht FC Groningen aan het eind van het seizoen kunnen vieren dat het in de competitie blijft, dan zal Jetro Willems waarschijnlijk ook blij zijn. Een verbintenis met de haperende Nederlandse club met een lange traditie lijkt best realistisch.

Portret van Jetro Willems

De Nederlandse verdediger wordt gezien als een snelle en technisch vaardige speler die ook in zijn eigen aanval veel indruk kan maken. Tot nu toe heeft Willems in zijn carrière meer dan 200 competitiewedstrijden gespeeld en in totaal zo’n 20 doelpunten gemaakt. Ondanks zijn blessurepauze en enkele tegenslagen in zijn carrière, wordt Willems beschouwd als een getalenteerde en ambitieuze speler die altijd kan opstaan en vechten.

Met zijn ervaring en vaardigheden kan hij ook in de toekomst een belangrijke speler zijn voor zijn teams. Enige tijd geleden bevestigde Willems zijn eigen kracht door te beweren dat hij binnen enkele maanden met wedstrijdtraining een van de beste linksbacks van Nederland kan worden.

De carrière van Jetro Willems in vogelvlucht: de hoogte- en dieptepunten van een profvoetballer

Jetro Willems werd in 1994 geboren in Rotterdam. Zijn voetballoopbaan begon als jongeling bij de clubs Spartaan ’20 en Sparta Rotterdam voordat hij de overstap maakte naar de jeugdafdeling van Feyenoord Rotterdam. Zijn doorbraak in het betaalde voetbal vierde Jetro Willems echter bij PSV Eindhoven, waar hij in het seizoen 2011/12 28 wedstrijden speelde als linksback. Daar wist hij te overtuigen met zijn prestaties en maakte hij ook enkele belangrijke doelpunten.

In totaal speelde hij vier jaar voor PSV Eindhoven en won daarmee twee Nederlandse Kampioenschappen. Met deze prestaties hield Willems zich aanbevolen voor grotere taken en verhuisde hij in de zomer van 2017 naar de Duitse Bundesliga naar de club Eintracht Frankfurt. Hij vestigde zich daar snel en maakte indruk met zijn prestaties als linksback. Hij speelde een belangrijke rol in het team van Eintracht Frankfurt in het seizoen 2018/19 dat de halve finale van de UEFA-Europa League haalde. Na enige tijd verloor Willems echter zijn vaste plek en verhuisde hij op uitleenbasis naar Newcastle United in de Engelse Premier League. Ook daar vestigde Willems zich snel en werd hij regelmatig ingezet als linksback. Hoewel Willems qua prestaties overtuigde, scheurde hij begin 2020 zijn kruisband. Newcastle United besloot hem in de zomer van 2020 niet te tekenen.

Na nog een jaar bij Eintracht Frankfurt verkaste de 28-jarige in de zomer van 2021 naar het gepromoveerde Greuther Fürth, waar hij in 26 wedstrijden speelde en één doelpunt maakte. Maar ook de 22-voudig Nederlands international kon de rechtstreekse degradatie van de club niet voorkomen. Na het seizoen gingen Jetro Willems en SpVgg Greuther Fürth hun eigen weg. Op de zogenaamde deadline day, de laatste dag van de transferperiode, kwamen de club en de speler een minnelijke ontbinding van het contract overeen. Willems besloot voorlopig een pauze in te lassen na de intensieve jaren in het betaalde voetbal. Hij genoot van de gewonnen tijd voor zichzelf en zijn gezin. Inmiddels is Willems echter weer klaar en peilt hij de markt voor een nieuwe uitdaging.

Jetro Willems & FC Groningen: een verstandige transfer voor beide partijen?

Nu lijkt de zeer getalenteerde linksback in FC Groningen een nieuwe club te hebben gevonden. Momenteel wordt de oud-international getest door de traditionele Nederlandse club uit het noorden van het land. De komende weken verschijnt Willems als trainingsgast bij de Eredivisie-club. Na fysieke en ook voetballende tests zal FC Groningen besluiten of een permanente ondertekening zinvol is. Jetro Willems zou in eerste instantie een contract tot het einde van het seizoen krijgen bij de groen-witte ploeg. Daarna zou een optie voor een automatische verlenging van zijn contract met nog een seizoen ingaan. Groningen-trainer Dennis van der Ree heeft al duidelijk gemaakt dat hij Willems graag op vaste basis zou tekenen. De atletische linksback zou kwaliteit en ervaring kunnen toevoegen aan zijn verdediging.

FC Groningen staat momenteel onderaan de ranglijst van de Eredivisie en heeft dringend behoefte aan versterkingen in de strijd om te overleven. Ze zijn al een paar punten verwijderd van een veilige niet-degradatieplaats. Jetro Willems zou een belangrijk stukje van de puzzel in de ploeg kunnen zijn voor een mogelijke inhaalrace. Willems zou alleen concurrentie hebben in de vorm van de jonge Noorse linksback Dybvik Määttä. De 21-jarige Noor kwam voor het seizoen voor meer dan een miljoen euro over van de Noorse club Aalesund en speelde sindsdien vrijwel constant als vaste waarde zonder echte concurrentie. Dat zou kunnen veranderen met het tekenen van Jetro Willems. Jetro Willems is echter geen speler die langs de zijlijn rent.

Willems ziet zichzelf eerder in een meer centrale rol. Daar kan hij zijn balvastheid en de hoge kwaliteit van zijn passing game beter benutten. Voor zijn toekomstige trainer Dennis van der Ree zou het aantrekken van Willems dan ook veel nieuwe opties en mogelijkheden creëren. Jetro Willems kan ook op het centrale middenveld of als linkermiddenvelder spelen. Verreweg de meeste wedstrijden speelde Willems echter als klassieke linksback.

Conclusie: mogelijke terugkeer van Jetro Willems naar de binnenlandse Eredivisie

Na een lange lijdensweg bij Duitse en Engelse clubs staat Jetro Willems na zijn proefperiode bij FC Groningen op het punt om terug te keren naar de hoogste divisie van het Nederlandse voetbal. Hier zou de polyvalente Willems FC Groningen en trainer Dennis van der Ree kunnen helpen om uiteindelijk een verblijf in de eredivisie te vieren. Jetro Willems lijkt op dit moment een spannende ondertekening voor FC Groningen.