ADO Den Haag boekt op karakter een 1 – 2 overwinning op koploper PEC Zwolle

ADO Den Haag heeft vrijdagavond in de uitwedstrijd tegen FC Zwolle voor een verrassing gezorgd door koploper PEC Zwolle met 2 – 1 te verslaan. Bij rust hielden de ploegen elkaar nog in evenwicht (1 – 1).  Ten opzicht van de basisopstelling van afgelopen maandag tegen Jong FC Utrecht had trainer Dirk Kuijt één wijziging doorgevoerd door Amar Ćatić te vervangen door Xander Severina.    

1e Helft

De eerste kans was voor de Hagenaars. Xander Severina legde de bal terug op Thomas Verheydt maar Thomas van den Belt wierp zich voor de bal waardoor deze kans voor de bezoekers verloren ging. Een paar minuten later ontstond de eerste kans voor de thuisploeg na een steekpass van Haris Medunjanin op Luis Göhrlich die vervolgens Van den Belt alleen voor ADO doelman Hugo Wentges zette maar de ADO goalie voorkwam op dat moment de 1 – 0. Na een klein kwartier ontsnapte de ploeg van  Dirk Kuijt aan een vroege achterstand na een kopbal van Van den Belt die uit een hoekschop de lat  raakte.    

Instructiemoment Kuijt  

Na ruim twintig minuten liet Kuijt Wentges op de grond zitten voor een blessurebehandeling om z’n ploeg wat aanwijzingen te geven.

Voorsprong thuisploeg

Na 26 minuten kwam de thuisploeg op dan toch een 1 – 0 voorsprong. De goed lopende Van den Belt kreeg de bal op schitterende wijze door gekopt van Apostolos Vellios waarna hij op koelbloedige wijze Wentges wist te verschalken.   De voorsprong voor de Zwollenaren was op dat moment verdiend te noemen. Rond de veertigste minuut stelde Max Huiberts met een schot rand zestien Wentges op de proef maar die keerde de inzet. Vlak voor rust werd het onverwachts 1 – 1 door Verheydt die de bal uit de kluts voor zijn voeten kreeg en de gelijkmaker op het scorebord zette. 

2e Helft

Met twee ongewijzigde ploegen begon de tweede helft. In de 52e minuut dacht de thuisploeg weer op voorsprong te komen maar de kopbal uit een vrije trap van de Griek Vellios werd afgekeurd vanwege vermeend buitenspel. In de 63e minuut kwamen de bezoekers op 1 – 2 door een bizar eigen doelpunt van  Bart van Hintum die een voorzet van Joël Zwarts binnenschoot in z’n eigen doel.  Hierna ging de thuisploeg fanatiek op zoek naar de gelijkmaker en was daar na ruim zeventig minuten dichtbij maar de uitstekende voorzet van invaller Gervane Kastaneer op Vellios belandde langs de verkeerde kant van de paal. Het Zwolse slotoffensief met extra offensieve krachten als de genoemde Kastaneer en Lennart Thy leverde voor de thuisploeg niets meer op waardoor de bezoekers de tweede winst in deze competitie konden bijschrijven en de thuisploeg de eerste nederlaag leed in dit seizoen.      

Karakteristieken

FC Zwolle – ADO Den Haag :  1 – 2  (1 – 1)

Scoreverloop: 26e min. 1 – 0 Van den Belt, 43e min. 1 – 1 Verheydt, 63e min. 1 – 2 Van Hintum (e.d.)

Gele kaarten : Klas, Breinburg (ADO Den Haag), Taha (PEC Zwolle)

Scheidsrechter : Martin van den Kerkhof

Toeschouwers : 12.610

Opstelling FC Zwolle : Schendelaar, Van Polen, Göhrlich (68/Taha), Medunjanin, Van Hintum (81/Van den Berg), Van den Belt, Hubnerts (67/Thy), Mrkonjic (68/Kastaneer), Vellios, Tutuarima (81/Landu), Beelen

Opstelling ADO Den Haag : Wentges, Hall, Asante, Siereveld (77/Werker), Absalem (74/Rodriquez), Klas (86/Bilate), Breinburg, de Waal (87/Esajas), Zwarts, Verheydt, Severina (69/Ćatić)

Redactie: Rob Blankenstein
Foto’s: ADOFans.nl