Voorburg CC aan kop Topklasse na dubbele winst

In het dubbele weekend maakte Topklasser Voorburg CC duidelijk dat het de titelaspiraties serieus neemt. Op zaterdag had VCC geen kind aan Dosti, dat voor 83 all out was. Op zondag dolf het bezoekende VOC het onderspit.

Op zaterdag sloegen bowlers Viv Kingma en Bas de Leede al vroeg in de wedstrijd drie maal toe. Ook toen Delano Potgieter en Ali Ahmad in de aanval werden betrokken, zag Dosti geen kans een broodnodige versnelling te realiseren. Potgieter kreeg zijn verdiende wicket en ook lefthander Kuldeep Diwan kon inrukken toen hij een bal op zijn been kreeg (Leg Before Wicket). Dosti vijf wickets down (34 voor 5) en zwaar in de problemen.

Deze dreunen waren te veel voor de Amsterdammers, die na 35 overs en vier ballen all out waren voor 83 runs. Boissevain en Shariz Ahmad, de twee jonge legspinners, namen samen vier wickets voor slechts 23 runs.

Innings VCC

Na het vertrek van Musa Ahmad gaf Nehaan Gigani direct zijn visitekaartje af met een prachtige slag voor vier runs. Janneman Malan liet een glimp van zijn klasse zien met drie perfect getimede vieren in één over, alvorens hij werd gevangen.

Gigani ging door en werd uiteindelijk topscorer met 25 runs. Delano Potgieter nam ruim de tijd voor zijn 18 not out: 53 ballen. VCC passeerde de Dosti-score na slechts 22 van de vijftig beschikbare overs.

VOC

Een dag later kwam VOC op bezoek, dat op zaterdag een ‘shock defeat’ moest verwerken toen het werd verslagen door het gepromoveerde Salland. VOC heeft drie ijzersterke internationals in de gelederen (O’Dowd, Edwards en Seelaar). Die bleken echter niet opgewassen tegen een sterk battend, bowlend en fieldend VCC: 233-190.

VCC won de toss en ging batten. De binnendruppelende toeschouwers zagen vooral een overtuigende Musa Ahmad. Geen wickets verliezen was in dit stadium het devies, en na de eerste Powerplay stonden er 39 runs op het scorebord.

Nederlandse graspitches aan het begin van het seizoen spelen trager dan Zuid-Afrikaanse pitches hartje zomer, ondervond Malan (26) toen hij offspinner Jain probeerde te cutten en werd gevangen.

Musa Ahmad (52) maakte zijn eerste 50 voor zijn nieuwe club. Bas de Leede (62) en Delano Potgieter (49) droegen flink bij aan de forse Voorburgse score van 233 runs.

Innings VOC

O’Dowd en Edwards van VOC zijn twee early order batters van het Nederlands elftal. Het was dus zaak voor VCC het scoringstempo laag te houden of beter nog, beide batsmen zo snel mogelijk in te rekenen.

De vanuit Voorburgs perspectief gewenste langzame start kwam er. Wickets pakken was echter een ander verhaal. Op 45 viel Edwards dan toch in de olifantenval die Bas de Leede voor hem had opgezet. Een steenkorte bal hoekte hij naar Potgieter, die in het verre veld een knappe vang pakte.

Toen ook danger man O’Dowd (59) werd ingerekend, wederom door een mooie vang van Potgieter, was VCC de bovenliggende partij. Na het vertrek van De Kok, Durrani en Niaz leek VCC betrekkelijk eenvoudig te gaan winnen.

Arnav Jain en Pieter Seelaar knokten zich echter terug in de wedstrijd met een partnership van 55 runs. Er moesten weliswaar zeven à acht runs per over worden gemaakt, maar dat was in dit stadium niet onmogelijk.

De doorbraak kwam in de 42e over, toen Philippe Boissevain een waanzinnige vang pakte op eigen bowlen: Jain uit voor 31. Het kwam nu aan op Seelaar. Tight overs van Potgieter en Kingma deden de gevraagde runrate echter verder oplopen.

Het laatste verzet werd gebroken toen Schoonheim in zijn eigen wicket liep en Viv Kingma twee keer toesloeg met een langzamere bal: VOC 190 voor 9 — en de facto all out omdat Bobby Hanif eerder op de dag door zijn knie was gegaan.

In Topklasse Poule A gaan regerend landskampioen Punjab en HBS aan de leiding.

Stand Topklasse Poule B: Voorburg CC 3-6, Excelsior en VRA 3-4, VOC en Salland 3-2, Dosti 3-0.

Redactie: Patrick de Leede
Foto: Catch of the Day BV