Favorieten maken zich waar op Nederlands damkampioenschap

KNDB-voorzitter Frans de Jonge doet de eerste zet voor titelverdedigster Yulia Bintsarovska. Jasmina Benhari beraadt zich al over haar reactie.

Den Haag – Met de eerste twee ronden van het Nederlands damkampioenschap voor pupillen meisjes, het THOpen Lucht Sneldamtoernooi en het Open Haags kampioenschap voor huisdammers is de tweede Haagse Dam3daagse van start gegaan.

Na de officiële opening bij de meisjes deed KNDB-voorzitter Frans de Jonge in ISV De Kameleon de eerste zet voor titelverdedigster Yulia Bintsarovska. Het was het meest agressieve begin (35-30) en dat leidde tot een forse aanvalspartij. Jasmina Benhari maakte het met een principiële omsingeling knap spannend maar raakte ‘onderweg’ wel een schijf kwijt. Met een meerslagcombinatie naar dam beet de Hilversumse benjamin nog onverwacht fel van zich af maar sloeg naar het verkeerde veld. Waarna haar dam van het bord verdween en ze twee schijven achter stond.

Overzicht van het huisdamtoernooi. Met linksachter winnaar Jo Hollands.

Emy van den Berg en Indy Schouten waren allebei tevreden met hun eerste punt. Voor local hero Emy was het helemaal mooi want vorig jaar verloor ze alle vijf haar partijen. Het werd nu een attractief potje vechtdam waarin van alles gebeurde. Eerst kwam Indy na allerlei verwikkelingen een schijf voor en later Emy die in het eindspel nog de winst verzuimde.

Sasha Chumachenko speelde een prima partij met Marlijn Moene die steeds meer onder druk werd gezet. De Brabantse belofte zette een forcing in waarna verlies voor Marlijn niet meer te vermijden was. Na enig wapengekletter resteerde haar een kansloos afspel.

Maximale score

In de tweede ronde hadden de twee titelfavorieten weinig moeite om hun maximale score te handhaven. De weer aanvalslustige Yulia Bintsarovska profiteerde van een fout van Emy van den Berg en Sasha Chumachenko won in een spannende hekstellingpartij op klaarlichte dag een schijf van Indy Schouten en had geen problemen meer met de afwerking. Jasmina Benhari kreeg al snel materiaalwinst maar Marlijn Moene had aanzienlijke compensatie en compliceerde slim het spel toen haar opponente onnodig ingewikkeld ging doen. Met een combinatie bereikte de Wageningse vervolgens probleemloos de remisehaven. Waardoor alle speelsters na twee van de vijf ronden al van de nul af zijn. Wegens technische problemen werkten de elektronische borden niet. Het euvel is echter vanaf morgen (vrijdag) verholpen.

De drie beste sneldammers: V.l.n.r.: Jeroen Kos, Kees Thijsen en Talha Majeed.

NK pupillen meisjes, eerste ronde:

Yulia Bintsarovska (Kampen) – Jasmina Benhari (Hilversum) 2-0, Emy van den Berg (Den Haag) – Indy Schouten (Reeuwijk) 1-1, Sasha Chumachenko (Eindhoven) – Marlijn Moene (Wageningen) 2-0.  

Tweede ronde: Yulia Bintsarovska (Kampen) – Emy van den Berg (Den Haag) 2-0, Indy Schouten (Reeuwijk) – Sasha Chumachenko (Eindhoven) 0-2 , Jasmina Benhari (Hilversum) – Marlijn Moene (Wageningen) 1-1      

Stand: 1 en 2. Yulia Bintsarovska en Sasha Chumachenko 4.

Wereldtopper

Het was wat frisjes tijdens het tweede THOpen Lucht Sneldamtoernooi maar de 38 deelnemers hielden zich met spannende avonturen op het  bord wel warm. Het werd een nek-aan-nek-race tussen wefeldtopper Kees Thijssen en subtopper Jeroen Kos. Zowel Boike Mathoera als Soelinder Jagram wisten de secretaris van DC Den Haag een punt af te snoepen en ook de clash tussen beide matadoren eindigden na veel verwikkelingen in remise. Vijfvoudig Nederlands kampioen Thijssen had alleen nog een verliespunt tegen Hagenaar Leo vanTeijlingen die zonder compensatie twee schijven achter stond (!). Hagenaar Talha Majeed – vorig jaar nog tweede achter Arjan van Leeuwen – haalde ook nu het erepodium. De drie prijswinnaars kregen een enveloppe-met-inhoud en Thijsen ook nog het lijvige boekwerk Dammen als Cultureel Erfgoed, het prachtige magnum opus van Hans van der Nap. Zie verder toernooibase.kndb.nl

Huisdammers

Het eerste open Haagse huisdamkampioenschap is gewonnen door een Limburger. De 70-jarige Jo Hollands, die al 55 jaar niet meer fysiek had gedamd, stapte in alle vroegte in Heerlen op de trein en kwam, zag en overwon. In negen partijen hoefde hij slechts één punt toe te staan. Cinthia van Achterberg en Jolanda van den Berg (beiden Den Haag) eindigden op afstand als tweede en derde. Alle drie kregen een beker en Hollands – die een spelletjescafé wil beginnen – ook nog Dammen als Cultureel Erfgoed.

Foto’s: Stichting The Hague Open