Eugene Henson bouwt weer aan nieuw team in afwachting van versterkingen

Eugene Henson is voor het derde achtereenvolgende seizoen de coach van de honkballers van Silicon Storks. Net als voorgaande seizoenen moet de gewezen 2e honkman, die in Nederland uitkwam voor respectievelijk Twins, Pioniers, ADO, HCAW en het voormalige Sparta/Feyenoord en in 2001 en 2002 ook nog uitkwam voor het Nederlands team en voor zijn Nederlandse periode als prof één jaar deel uitmaakte van de organisatie van de Atlanta Braves en ook nog actief was in de Dominicaanse Republiek, proberen om in Kijkduin weer een hoofdklasse waardig team te smeden. Een uitdaging die de 51 jarige Henson graag weer aangaat.

Haagsetopsport.nl in de persoon van verslaggever Rob Blankenstein stelde de coach van de Schapenatjesduinbewoners enkele vragen.

Eugene: Dit drieluik tegen RCH heeft twee punten opgeleverd tevreden ?

“Tevreden, tevreden het is wat ik al eerder heb gezegd het gaat er nu om hoe we verder gaan we speelden donderdag best een redelijke wedstrijd en zaterdag ging het  tot de zesde inning best goed alleen daarna maken we veldfouten en mentale fouten  die de wedstrijd uiteindelijk beïnvloed hebben en we hebben weinig aanpassingen kunnen doen en dat maakt het spel moeilijk voor ons. En in de nabespreking heb ik ook tegen mijn spelers gezegd dat dit een leerproces is en hoe gaan we als spelers er mee om”.

Dit seizoen toch weer als hoofdklasser acteren met Storks  met weer een nieuwe selectie hoe moeilijk is het voor jou in mentaal opzicht om die uitdaging weer aan te gaan ?

“Dat is zeker een uitdaging maar het probleem is dat je mensen in Nederland niet vast kunt houden wij zijn een team in de onderste regionen en de meeste spelers gaan bij ons weer weg waarvan sommige naar clubs gaan van het zelfde niveau maar daar kun je niets aan doen”.

Er zijn dertien ervaren spelers vertrokken en je hebt er zes min of meer onervaren spelers voor teruggekregen  is dat gegeven voor jou ook weer een uitdaging om die jongens weer op een goed niveau te krijgen ?

“Dat is hetgeen wat ik de voorgaande twee jaar ook gedaan heb want als er spelers weggaan dan is dat inderdaad mijn drive en uitdaging om dat toch weer voor mekaar te boksen en soms denk ik bij mezelf wel eens dat ik weer zelf die speler ben in mijn beginjaren om beter te worden”.

Storks kan dit jaar en ook de daaropvolgende twee jaar zonder degradatie zorgen in de hoofdklasse uitkomen is dat gegeven voor jouw spelers ook niet lekker dat ze geen druk hoeven te voelen ?

“Dat sowieso het is mentaal lekker dat je je geen zorgen hoeft te maken over degradatie stress maar desondanks moeten we toch proberen om er dit seizoen weer iets van te maken en een leuk seizoen te draaien”.

Ik heb begrepen dat je nog in afwachting bent van drie nieuwe spelers  ?

“Ja dat klopt maar wanneer ze erbij komen dat weet ik nu nog niet. Er is in ieder geval één jongen die in Nederland woont maar ik heb nog geen kennis met hem gemaakt dus ik weet op dit moment ook niet wat voor soort speler het is”.

Zijn het spelers uit de Antillen ?

“Nee de jongen over wie ik het net had die woont al hier namelijk in Delft dus dat komt zeker goed”.

Die andere twee jongens hoe staat het daar dan mee ?

“Eentje komt er uit Sint Maarten en eentje waarschijnlijk uit Venezuela”.

De hoogste prioriteit ligt toch bij uitbreiding van je pitchers !

“Zeker maar ook in het veld want we hebben een hele krappe bezetting in het infield en daar moet zeker wat bijkomen”.  

Is de doelstelling wat jou betreft : minder aan het seizoen beginnen en goed  eindigen ?

“Dat sowieso en dat is ook altijd mijn motto geweest. Als je een nieuw team opbouwt zal je in het begin zeker minder presteren maar gaandeweg moet je progressie gaan zien en we zullen zeker niet als nummer één gaan eindigen maar ook als we als laatste zouden eindigen maar aan het einde van de competitie toch het seizoen goed afsluiten dan zou ik toch tevreden zijn als ik maar een stijgende lijn heb gezien in de prestaties van mijn spelers”.

Ben je nooit jaloers op andere verenigingen zoals bijvoorbeeld op Twins die onlangs een pitcher uit Japan hebben gehaald en waarom dat hier in Den Haag niet mogelijk is ?

“Ja en voor wat betreft dat laatste klopt ook en dat zou ik ook heel graag willen maar alles valt of staat met geld en dat heb ik zelf niet (lachend)”.  

Foto: Fred Reuling