The Hague Royals toont te weinig gif tegen Yoast United

Helemaal terug naar af. Daar leek het sterk op voor het begin van de BNXT League wedstrijd in de Sportcampus Zuiderpark. Net als vorig seizoen geen toeschouwers op de tribunes en dus eigenlijk een troosteloze atmosfeer. Als het dan ook op het veld niet meezit wordt het moeilijk om de moed er in te houden. Het leek dan ook of de Royals naast Yoast United tegen  een onzichtbare tegenstander speelden: het eigen zelfvertrouwen. Daardoor viel de op zich verdiende nederlaag veel te hoog uit: 71-93. En dat is vervelend voor alle betrokkenen.

Op voorhand wisten de Hagenaars dat ze het moesten stellen zonder Bryce Smith die met een season ending blessure al weer terug in de VS is. Een hele aderlating natuurlijk en er wordt naarstig naar een vervanger gezocht, maar het zou te simpel zijn om de nederlaag van vanavond alleen aan dat gemis toe te schrijven. Er is een gebrek aan vertrouwen in de ploeg geslopen waardoor dragende spelers onder hun niveau presteren en de bankspelers niets hebben om zich aan op te trekken.

Zo leverde de eerste de beste aanval een turnover op.  Yoast kon gelijk in een zetel uitlopen naar 0-8 voordat Snorri Vignisson – alweer goed voor 10 punten – de eerste Haagse punten op het scorebord bracht. Ook daarna kregen de schutters van de bezoekers teveel ruimte en het duurde tot 5-16 voordat de Royals wakker werden. Met meer pressing op de bal en wat langer uitgespeelde aanvallen liep de achterstand geleidelijk terug tot 14-18 na het eerste kwart.

Heel Even Gelijk

Aan het begin van  het tweede kwart zorgde de bij vlagen sterk spelende Marnexson Knepa er met twee acties voor dat de stand op 18-18 kwam. Helaas verviel de thuisploeg daarna weer in dezelfde fout van het eerste kwart. Teveel ruimte voor de schutters van de tegenstanders en zelf veel te moeilijke aanvallen. Vooral Jeff Speelman was een plaag voor de Haagse verdediging ; alles wat hij gooide veranderde in goud. Twee prachtige Haagse aanvallen met assists van assist koning Deividas Kumelis hielden de stand nog enigszins dragelijk, maar met de ruststand van 32-45 was het gat geslagen.

In het derde kwart bleef het gat van rond de twaalf punten bestaan. The Hague Royals wisselde sterke fases met schotloze periodes af en Yoast United was daar veel scherper in. Toch was er het gevoel dat als de Hagenaars een sterke periode zouden kennen de achterstand in te halen was. Helaas speelden The Royals daarvoor te wisselvallig en te weinig gif. Toen aan het derde kwart het verschil nog steeds hetzelfde was knapte het toch al broze zelfvertrouwen helemaal en liep de score op naar meer dan 20 punten. Voor iedereen die de wedstrijd heeft gezien een te groot verschil gezien het wedstrijdbeeld.

Het is te hopen dat er snel versterking wordt gevonden en dat die speler dan de ploeg fysiek en mentaal sterker maakt. Dan zijn er best overwinningen te behalen tegen 4 of 5 vrijwel gelijkwaardige tegenstanders. Voorlopig zit het er nu niet in en dat is zuur voor iedereen die de club die zo’n moeilijke start van haar bestaan heeft een warm hart toedraagt. Man of the Match: Casey Lopes , die bleef knokken en af en toe weergaloze solo acties in huis had.

Redactie: Ruud van de Graaf