Kunstgras veroorzaakt meer blessures, fabeltje of waarheid? KBC Haaglanden legt uit:

Blessures en Kunstgras

Op de velden zijn er regelmatig discussies over dat kunstgras meer blessures veroorzaakt dan gewoon gras. Is dit wel zo?

Wetenschappelijke onderbouwing

Als je zoekt naar literatuur over dit onderwerp is er eigenlijk weinig te vinden. Er is geen wetenschappelijke onderbouwing dat er meer blessures ontstaan op kunstgras dan op natuurlijk gras.

In een onderzoek van de UEFA concludeert sportarts Jan Ekstrand: Er komen evenveel blessures voor op kunstgras als op natuurgras. De meest ernstige blessure- die van de voorste kruisband ruptuur- komt op natuurgras namelijk meer voor dan op kunstgras. Ook komen hamstringblessures vaker voor op natuurgras. De enkel heeft het op kunstgras juist zwaarder te verduren.

Als we kijken naar de cijfers zien we wel dat de meeste blessures in 2019 voorkomen in het veldvoetbal, meer dan bij hardlopers en hockey (bron VeiligheidNL 2019). Gekeken is naar de aantal blessures per 1000 sporturen. Meest voorkomende blessures zijn knieblessures(21%), been (16%), enkel (13%), voet blessures (9%) en schouder blessures (9%). 32% van de blessures bevinden zich in andere gebieden.

Verschil tussen natuur- en kunstgras

Waar heeft het dan wel mee te maken?

Kunstgras lijkt op zichzelf niet meer blessures te veroorzaken. Modern kunstgras benadert al beter de eigenschappen van normaal gras. Toch zijn er wel verschillen:

  • Kunstgras heeft minder demping dan natuurgras, dit heeft een negatief effect op spieren en pezen.
  • Vroeger was kunstgras zeer stroef en lag er meer zand op. Tegenwoordig is kunstgras minder stroef en is de ondergrond meestal opgevuld met kunststofkorrels. De stroefheid zou minder zijn als er gesproeid zou worden. Bij hockey gebeurd dit wel maar niet bij voetbal. Daardoor is het veld mogelijk wat stroever. Als er wel gesproeid wordt is zo’n veld juist weer wat gladder en kan men eerder uitglijden.

Kortom er zijn meerdere factoren die blessures zouden kunnen veroorzaken.

Schoenen

Om op deze ondergrond juist uit de voeten te kunnen is het hebben van juist schoeisel weer belangrijk. Je hebt speciale kunstgras schoenen; met niet al te diepe noppen maar  wel veel noppen voor extra grip. Voor natuurgras heb je juist brede noppen voor meer grip.    Bij tennis ligt het aan de ondergrond welke schoenen je moet gebruiken. Speel je op gravel wil je meer glijden, maar zou je dezelfde schoenen gebruiken op hardcourt dan zal je eerder struikelen vanwege die grip.

Het effect van training

Trainingsopbouw en trainingsintensiteit lijken een oorzaak te spelen in het ontstaan van blessures. Het begin van het seizoen is de meest gevoelige periode. Na de zomerstop, een periode van minder fysieke activiteit, wordt er bij veel clubs gestart met een redelijk intensieve voorbereidingsperiode. Door een verminderde fysieke activiteit neemt de spierkracht af, pezen worden minder sterk en gewrichten worden minder stabiel. Het enthousiasme waarmee gestart wordt is prima, maar er liggen wel blessures op de loer.

Wat kunnen we eraan doen?

Naast periodisering- het bewust doceren van intensiteit en trainingsvolume- kunnen een warming-up en krachttraining helpen bij blessurepreventie. De Fifa heeft een tool ontwikkeld; The 11+ warming up, als leidraad voor een goede warming up. Krachttraining zorgt ervoor dat spieren en pezen belastbaarder worden. Maar er is nog meer winst te behalen als de sporters ook denken aan een uitgebalanceerde voeding, verantwoord drankgebruik, voldoende ontspanning en andere factoren die de conditie zo optimaal mogelijk maken.

Conclusie: Het kunstgras is niet de schuldige van de mogelijke blessures, we moeten de oorzaak van blessures eerder zoeken in andere aspecten zoals schoeisel, periodisering, warming-up, krachttraining en een goede algehele conditie.

Toch een blessure opgelopen? Neem dan contact op met KBC Haaglanden dat kan via info@kbchaaglanden.nl of pak de telefoon en bel 070 – 326 52 50,