Den Helder neemt sportieve wraak op Royals

Twee weken geleden behaalde The Hague Royals haar eerste zege uit bij Den Helder Suns. Dit keer waren de rollen omgedraaid. In een wedstrijd die alleen in het laatste kwart spannend werd trokken de mannen uit het Noorden aan het langste eind: 79-89.

Soms kun je aan het inspelen van een team zien wat de instelling zal zijn. Wat dat betreft moesten The Royals al voor het begin van de wedstrijd gewaarschuwd zijn. De Suns maakten een dusdanig felle indruk tijdens de warming up dat wel duidelijk werd dat ze geen enkele zin hadden om deze wedstrijd te verliezen. Ze kwamen dan ook het best uit de startblokken.

The Hague Royals had veel moeite om te rebounden tegen de lengte van de Helderse aanval en guard Nino Gorissen kreeg veel te veel ruimte. Binnen drie miuten lagen er al even zo vele driepunters in. Aan Haagse kant moest het offensief vooral van Bryce Smith komen, die  met individuele acties aanvankelijk de schade kon beperken. Toch stond er na het eerste kwart al een score van 16-28 op de borden, een veeg voorteken.

Het tweede en derde kwart verliepen volgens een erg op elkaar lijkend patroon. Punt voor punt konden The Royals naderbij sluipen, zonder overigens tot goed spel te komen, om de tegenstander vervolgens met onnodig balverlies en te gehaaste acties weer te laten weglopen. Soms ontstonden bijna hilarische situaties als drie tip ins achter elkaar niet lukten, maar zo’n wedstrijd was het. Individueel onttrokken sommige spelers zich wel aan de malaise, zoals Jens te Velde die twee driepunters in korte tijd produceerde. Maar het bleef rommelig en onsamenhangend aan Haagse kant.

“Als we ze onder de 80 punten houden gaan we winnen”

Dat waren de woorden van voorzitter Mart Waterval in de rust en even leek het er in de laatste periode op of zijn woorden bewaarheid zouden worden. Dit laatste kwart ging in met een comfortabele voorsprong voor de bezoekers: 59-73. Maar wat is comfortabel in basketball. The Hague Royals zette aan , pakte via de goed invallende Snorri Vignisson een aantal rebounds  en kroop vooral via de bekende Kumelis press steeds dichterbij. De onrust nam toe bij Den Helder en het gat werd verkleind tot 3 punten: 77-80.

Omdat de Suns ook nog snel 5 teamfouten kregen leek een zinderend slot verzekerd. Maar zover kwam het niet, met name door Nino Gorissen die te goed en te slim bleek voor The Hague Royals. Nadat het verschil twee minuten voor tijd nog maar drie punten was nam hij zijn team bij de hand op weg naar een verdiende zege. Topscorer bij The Hague Royals werd Bryce Smith met 20 punten.

Tijd om lang te treuren is er niet want vrijdag gaat het naar Den Bosch toe, waar bij The Heroes een zware uitwedstrijd wacht.

Foto’s: Frank van Leeuwen – Alle foto’s te zien op SportSnap