Beachvolley: Road to Paris BTN: de week van de waarheid

Stefan Boermans en Yorick de Groot

Foto: FIVB

Stefan Boermans en Yorick de Groot zijn – na hun bronzen medaille in Polen – Steven van de Velde/Matthew Immers en Alexander Brouwer/Robert Meeuwsen gepasseerd op de olympische ranglijst. Het Elite 16-toernooi in Ostrava deze week vormt het sluitstuk van de olympische kwalificatieperiode en zal doorslaggevend zijn voor welke twee Nederlandse herenkoppels zich plaatsen voor Parijs.

Stefan Boermans en Yorick de Groot hebben in Polen uitstekende zaken gedaan voor de Olympische Spelen. Het koppel won gisteren de bronzen medaille en verdiende daarmee 720 punten voor de olympische ranglijst, waardoor ze op een totaal van 9.180 punten komen. Daarmee halen ze Matthew Immers/Steven van de Velde (8.880 punten, plek 11) en Alexander Brouwer/Robert Meeuwsen (8.600 punten, plek 12) in, die met respectievelijk een negende en vijfde plek in Polen geen punten toe wisten te voegen aan hun totaal.

Vanwege de Olympische limiet van twee teams per gender per land is het voor Brouwer en Meeuwsen niet voldoende om als nummer 12 van de wereld geklasseerd te zijn. Alles hangt af van de Nederlandse prestaties op het Elite 16-toernooi in Ostrava. Het toernooi wordt gespeeld van woensdag 5 t/m zondag 9 juni, waarna de olympische kwalificatieperiode eindigt. 

Om de achterstand van 280 punten goed te maken, moeten Brouwer en Meeuwsen de halve finale bereiken, zonder dat Van de Velde en Immers punten scoren. Ze beginnen het toernooi woensdag in de kwalificatie, waar ze eerst twee rondes moeten overleven om tot het hoofdtoernooi door te dringen. Als Van de Velde en Immers ten minste negende worden, is de uitdaging voor Brouwer en Meeuwsen nog groter. Ook Boermans en De Groot hebben zich direct geplaatst voor het hoofdtoernooi. Hun Olympische Spelen komen alleen nog in gevaar als ze de poulefase niet uitkomen. In dat geval moet Brouwer/Meeuwsen goud winnen en Van de Velde/Immers de halve finale bereiken.

Katja Stam en Ra├»sa Schoon komen deze week ook in actie in Ostrava. Met een vijfde plek op de olympische ranglijst kan plaatsing voor de Spelen eigenlijk niet meer misgaan. 

Olympische ranglijst per 3 juni 2024:

TeamPuntenPositie ranglijst
Stam/Schoon10.3805
Boermans/De Groot9.1809
Immers/Van de Velde8.88011
Brouwer/Meeuwsen8.60012

Bron Volleybal.nl NeVoBo