VCC neemt koppositie Topklasse over na ruime winst op Sparta

Sparta was tot op heden de verrassende koploper in de Topklasse cricket. Vorig jaar streed de ploeg nog tegen degradatie en kon het pas na een play-off tegen Hermes DVS het vege lijf redden. Vooraf maakten de fans zich dan ook op voor een spannende topper: koploper Sparta tegen runner-up VCC. Spannend werd het echter geen moment. De Capellenaren hadden geen verweer op het goede spinbowlen van Shariz Ahmad (vijf wickets) en Philippe Boissevain (vier wickets). Nehaan Gigani (81 runs not out) klaarde battend de klus voor VCC.

Op de snellere bowlers van VCC kwamen de Spartanen, die de toss hadden gewonnen, aanvankelijk prima uit de startblokken. Geholpen door wat half volleys en misfields stoomden zij op naar zestig runs na tien overs. Een score van 250+ leek in het verschiet te liggen.

Net op tijd wendde captain Engelbrecht zich echter tot zijn twee uitstekende legspinners. Vanaf dat moment draaide de wedstrijd 180 graden. Shariz Ahmad sloeg direct toe, deed dat nog vier keer en aan de andere kant van de pitch deed Philippe Boissevain nauwelijks voor hem onder met vier wickets. De Spartanen hadden geen enkel antwoord op de toverballen van beide jonge spinners; na de genoemde veelbelovende opening werden er slechts 72 runs toegevoegd. Op 132 was Sparta all out.

Innings VCC

Wie dacht dat de Spartanen VCC hard zouden laten werken voor die paar runs, kwam bedrogen uit. De zwakke battingbeurt had er kennelijk ingehakt bij de Capellenaren. Ze namen het dure wicket nog van de kersverse Oranje-klant Michael Levitt, maar legden Noah Croes (37 not out) en vooral Nehaan Gigani (81 not out) geen strobreed in de weg. Het bowlen en fielden van Sparta was ondermaats.

VCC wint ook van ACC

Op Hemelvaartsdag had VCC al gewonnen van ACC. De Amsterdammers wisten slechts 158 runs te maken op de Voorburgse aanval. Ook hier blonk Shariz Ahmad uit met vier wickets. ACC had zijn kaarten gezet op het uitbatten van de beschikbare vijftig overs, maar dat lukte niet.

VCC-aanwinst Michael Levitt liet vervolgens zijn klasse zien. Met 105 runs not out achterhaalde hij bijna in zijn eentje het ACC-totaal. Op de laatste bal van de wedstrijd haalde hij met een ‘zes’ de winst binnen voor zijn team én bereikte hij zijn century.

Ook beide andere Haagse Topklassers, HBS en HCC, wonnen twee keer. HCC haalde de 224 runs van ACC in (Doram 3-30) en HBS overtrof de 200 runs van Excelsior (Walbrugh 81 not out). Op Hemelvaartsdag versloeg HCC Punjab met drie wickets en HBS won ruim van Salland (293-166, Barresi 125, Walbrugh 93).

Stand Topklasse cricket: 1. Voorburg CC 7-12; 2. Sparta 7-10; 3. VOC, Punjab, HCC 7-8; 6. ACC en VRA 7-6; 8. HBS, Excelsior, Salland 7-4.

Redactie: Patrick de Leede
Foto’s: Shariz Ahmad bowlt Spartaan Khalid Ahmadi (foto: Catch of the Day BV) & Nehaan Gigani bereikt zijn 50 (foto: Catch of the Day BV)