Rijswijksche Hockey Club onderuit in Silver Cup finale

Afgelopen zaterdag speelde het Heren 1 van de Rijswijksche Hockey Club tegen Helmond om de KNHB Silvercup. In een zinderende finale gaven beide teams alles om de cup met de grote oren binnen te slepen. Helaas trok de Rijswijksche aan het kortste eind (4-3).  De Rijswijksche heeft een fantastisch mooie ‘Silvercup reis’ achter de rug waarin het team ondersteund door de gehele vereniging fantastische bekerwedstrijden speelde.

De entourage was om van te smullen. Beide ploegen hadden bussenvol supporters meegenomen. Bij de Rijswijksche had de jeugd zelfs een groot kamp onderbroken om hun lokale helden aan te moedigen. Meer dan 700 supporters moedigden beide teams aan op het hockeycomplex van HC Houten waar deze finale werd gespeeld.

Helmond kwam heel sterk uit de startblokken, de Rijswijksche bleek door de zenuwen bevangen. In het eerste kwart was het met name Helmond die veel rond en in de cirkel van Rijswijk doel probeerde te treffen. Rijswijk verdedigde scherp, echter kon het in de 17e minuut niet op tegen een strak ingeschoten strafcorner van Helmond. In het tweede kwart bleef Rijswijk moeite hebben met de druk die Helmond oplegde en liep Helmond uit naar 3-0. Was Rijswijk kansloos? Zeker niet, want kort daarna scoorde Robert van der Elst de 3-1. Dit gaf duidelijk extra energie aan de Rijswijksche.

Het team van Joost van Nes en Declan van Heesen kwam sterk terug na de rust en de broodnodige sproeipauze. Rijswijk was nu de bovenliggende ploeg en omcirkelde Helmond die steeds meer tot verdedigen werd gedwongen. Joost Nieuwenhuis scoorde uit een mooie strafcorner wat de stand op 3-2 bracht. Rijswijk ging door en bleef aandringen. In een alles of niets strategie bleef het de cirkel en doel van Helmond bestoken. De 3-3 hing in de lucht en zou verdiend zijn. Echter moest de Rijswijksche door het aanvallende spel ruimte achterin weggeven wat resulteerde in een onfortuinlijke strafbal die werd benut door Helmond (4-2).

Met nog een kwart te gaan en gegeven het spelbeeld was het zeker nog mogelijk. De Rijswijksche bleef doordrukken en het was duidelijk dat ook Helmond zich ernstig onder druk voelde staan. Met een extra aanvallende tactiek door de uitstekende keeper Stan Glen eruit te halen en daarmee een extra veldspeler te hebben, scoorde Sander Gunst de aansluittreffer 4-3. Met nog 4 minuten te gaan streed de Rijswijksche voor alles wat het waard was er nog een verdiend gelijkspel eruit te slepen waarna shoot outs zouden volgen. Helaas mocht dat niet zo zijn, de strafcorner op slag van het eindsignaal trof helaas geen doel…

De Rijswijksche toonde zich na de wedstrijd een teleurgesteld maar zeer sportief verliezer. Tranen vloeiden van zowel verdriet om het verlies van de finale als trots over het prachtige Silvercup avontuur. Zoals in de hockeysport gebruikelijk borrelde beide teams en publiek nog na voordat de reis terug naar eigen clubhuis werd ondernomen.

‘De beker was echt een kers op de taart geweest van dit mooie seizoen met dit fantastische team. De reis en de herinnering aan deze reis die we met het team, de gehele vereniging en vele meer hebben afgelegd, neemt niemand ons meer af’. Aldus aanvoerder Sander Gunst bij terugkomst in het clubhuis van RHC.

Bron Inrijswijk.com

ScoreMinuutNaamSoort
1-017Sam den OudenStrafcorner
Kwart   
2-021Rens Hermens 
3-027Sam den OudenStrafbal
3-132Robert van der Elst 
Rust – Sproeipauze   
3-243Joost NieuwenhuisStrafcorner
4-252Sam den OudenStrafbal
Kwart   
4-366Sander Gunst