SGK-sporters kijken uit naar support tijdens de NN CPC 4ALL Run

9 maart 2023, Den Haag – Zondag 12 maart lopen 15 SGK-sporters mee met de NN CPC 4ALL Run. Zij leggen hier een afstand van 1 kilometer af, voorafgaand aan de NN CPC Loop. Sander van Deursen, sportdocent bij Sportbelang SGK en één van de begeleiders, geeft aan dat het belangrijk is dat deze doelgroep wordt betrokken bij zo’n groot sportevenement.

De NN CPC 4ALL Run is voor deelnemers met een beperking. Zij leggen hetzelfde parcours af als de jeugdlopers van de NN CPC Loop die de 1 kilometer lopen. Hierbij leggen ze een deel van het parcours van de reguliere 5 kilometer af waarbij ze starten en finishen op het Malieveld.
 
“Het is heel mooi dat onze doelgroep wordt betrokken bij zo’n groot Haags sportevenement. Dit evenement is voor ons een mooi platform om te laten zien dat je, ook met een beperking, gewoon mee kunt doen aan een hardloopwedstrijd. Het is goed dat de CPC dit podium biedt door middel van de NN CPC 4ALL Run.” Zo spreekt Sander enthousiast over de opname van de groep sporters met een beperking bij een groot Haags sportevenement.
 
Wel moet Sander een kanttekening plaatsen bij de opzet van het evenement. “We starten al om 9.15 uur in de ochtend, dan is er nog geen publiek aanwezig. We krijgen zo’n mooi podium, maar er is niemand die het ziet. Iedere sporter die deelneemt aan de CPC, of ander groot sportevenement, kan beamen dat juist die supporters langs de kant een enorme boost geven. Maar nu worden deze sporters helemaal niet aangemoedigd, daardoor krijgen ze alsnog geen erkenning.”
 
Toereikende afstand
De geplande 1 kilometer is een mooie afstand voor veel van de SGK-sporters. “Wij zijn zondag met een groep van 15 hardlopers. Zij kunnen die kilometer allemaal goed uitlopen, maar er zal ook zeker een sporter bij zitten die 2,5 kilometer kan lopen. En met een beetje training is ook de 5 kilometer echt wel haalbaar voor een aantal, wie weet laten we dat volgend jaar wel zien. Dan schrijven we ons ook gewoon in voor de reguliere CPC Loop waar toeschouwers langs de kant staan te kijken.”
 
Sander en zijn collega Marc Rietveld, ook begeleider tijdens de CPC 4ALL Run, hopen dat de organisatie in de toekomst gaat nadenken over een nog inclusiever evenement. Waarbij de sporters met een beperking ook mee kunnen lopen met de reguliere sporters. “Dan geef je deze doelgroep echt een podium. Ook andere Haagse sportorganisaties nodigen wij van harte uit een koppeling te maken naar deze doelgroep en ons uit te nodigen op hun evenement. Wij hebben deze doelgroep in huis en geven ze graag de beleving van zo’n evenement mee. Wij zijn er klaar voor!”
 
Support is welkom
Komende zondag staan de 15 SGK-sporters en hun begeleiders klaar voor de start om 9.15 uur. Naast de SGK-sporters worden ook sporters met een beperking van Haag Atletiek en diverse zorginstellingen aan de startlijn verwacht. Iedereen wordt van harte uitgenodigd deze sporters te komen aanmoedigen.
Over Sportbelang SGK
Stichting Sportbelang SGK is sinds 1965 dé sportorganisatie in Den Haag waar jong en oud met een verstandelijke en of andere beperking kunnen sporten, bewegen en kan deelnemen aan evenementen en reizen. Hiervoor stimuleert, organiseert en begeleidt SGK sportieve activiteiten, die afgestemd zijn op het ontwikkelingsniveau, met het oogmerk de gezondheid van de deelnemers te bevorderen en hen een sociale en waardige plaats in de maatschappij te laten verkrijgen en behouden.