Dunlop DKC ten onder in finale Eredivisie

De badmintonners van Dunlop DKC zijn er niet in geslaagd om voor de tweede keer in de clubgeschiedenis de landstitel te veroveren. De Haagse formatie ging zaterdag in de Maaspoort in Den Bosch met 5-1 onderuit tegen recordkampioen Duinwijck. In de Eredivisie-finale kwam de enige winstpartij op naam van Joran Kweekel.

Bij Dunlop DKC wisten ze dat ze alleen met een volledig fitte selectie kans zouden maken tegen regerend kampioen Duinwijck. En dat was niet het geval. Uitgerekend kopman Mark Caljouw kreeg een week voor de finale te kampen met een infectie aan zijn hand. Deze ging ontsteken, waardoor er een flinke wond ontstond. Het werd een race tegen de klok of Caljouw kon spelen. DKC-trainer Dennis Lens achtte hem fit genoeg voor één partij. Dat werd de single tegen Aram Mahmoud. Het was duidelijk dat Caljouw nog erg veel last had van de wond; zo kon hij nauwelijks smashen. De nummer één van Nederland knokte voor wat hij waard was, maar winnen zat er geen moment echt in.

De overwinning van Mahmoud op Caljouw betekende al een 3-0 voorsprong voor Duinwijck. De middag begon nog een stuk rooskleuriger voor DKC. De fanatieke aanhang van de Haagse club was met twee volle bussen afgereisd naar de Maaspoort. De D-side zorgde met groen-gele fakkels, vlaggen, lichtjes, rookkanonnen en confetti voor een sfeervolle start van de finale, wat de spelers ook een flinke boost gaf. In het herendubbel speelde niet Caljouw, maar Gijs Duijs aan de zijde van Michiel Kruijt. Zij verloren de eerste game nog in verlenging van Ties van der Lecq en Brian Wassink, waarna ze vervolgens wel de tweede game met 21-19 pakten. De D-side van DKC ging er eens goed achter staan, wetende dat dit zomaar eens een sleutelpartij kon worden. Maar het Duinwijck-duo bleek in de derde game net wat doortastender. Op de andere baan hadden Alyssa Tirtosentono en Marlies Baan inmiddels hun vrouwendubbel verloren.

Aan Manon Sibbald de taak om DKC terug te brengen tot 3-1. Dat lukte haar niet. Cloë Mayer trok in drie games aan het langste eind. Met een 4-0 tussenstand wist alles en iedereen bij de Hagenaars dat de wedstrijd eigenlijk gespeeld was. Kweekel deed nog iets terug door in zijn single Finn Achthoven opzij te zetten. Aan Flora Wang de schier onmogelijke opdracht om meervoudig Nederlands kampioen Gayle Mahulette te verslaan om de kans op een DKC-wonder in leven te houden. Wang gaf zeker in de tweede game nog goed tegenstand, maar een zege zat er nooit in. Zo werd het 5-1 voor Duinwijck, dat daarmee voor de 28e keer Nederlands kampioen werd. DKC verloor alweer haar vierde finale, na 2013, 2017 en 2019. Alleen de eindstrijd van 2015 wist de Haagse formatie winnend af te sluiten (tegen Duinwijck).

De focus voor DKC gaat nu op het bekertoernooi, dat de komende maanden wordt gespeeld. De club uit Den Haag veroverde de beker drie keer eerder, in 2015, 2018 en 2019.