‘Nachtmerrie’ voor debuterende Kuijt in Almelo met ADO Den Haag

ADO Den Haag heeft vrijdagavond in Almelo het nieuwe seizoen tegen Heracles Almelo geopend met een 4 – 0 nederlaag, een stand die bij rust al op het scorebord te lezen viel. De laatste keer dat de ploegen elkaar troffen in Almelo was nog op Eredivisie niveau op 13 september 2020. De eindstand was toen 2 – 0 door treffers van Rai Vloet en Sylvester van der Water. ADO sloot het duel destijds af met tien man na een tweede gele kaart van Boy Kemper.

Basiself

Waar trainer Dirk Kuijt vooralsnog weigert te spreken van een basiself maar meer denkt in termen van een selectie met beschikbare spelers kan het elftal in theorie per week afwijken. Wel was nog de vraag hoe het elftal er in deze eerste wedstrijd van het seizoen en dan met name op het middenveld uit zou zien. Uiteindelijk werd het middenveld gevormd door Jordy Wehrmaan, Dhoraso Klas en Max de Waal en begon Gregor Breinburg op de bank. Ook Denzel Hall en Xander Severina begonnen in Almelo in de basis.

1e Helft

De thuisploeg opende al na vier minuten de score door Marko Vejinović die een vrije trap van een meter of twintig onberispelijk in de bovenhoek achter doelman Hugo Wentges wist te plaatsen. De geboren Amsterdammer van Servische afkomst, die tussen 2009 en 2013 al vier seizoenen voor de ploeg uit Almelo speelde en in de tweede seizoenshelft van 2021 nog zeventien wedstrijden in het groen/gele shirt van ADO Den Haag uitkwam zette met zijn treffer gelijk de toon voor het restant van deze eerste helft. Een kwartier na de openingstreffer werden de problemen voor de bezoekers een stuk groter nadat de Hagenaars flink de fout ingingen tijdens de opbouw. De geroutineerde Samuel Armenteros wist dat genadeloos af te straffen en de score te verdubbelen Tien minuten later liet de Zweedse spits zijn tweede treffer noteren, toen hij een uitstekende pass van Anas Ouahim met buitenkant links beheerst achter de Haagse doelman wist te werken. Vlak voor het rustsignaal zette Nikolai Laursen de 4 – 0 op het scorebord na een goeie actie van Emil Hansson die Feyenoord-huurling Denzel Hall met een heerlijke versnelling passeerde waarna de Deen de bal wist binnen te tikken.  

2e Helft

Na de rust deed de thuisploeg het een stuk rustiger aan. Ondanks de vier tegendoelpunten liet Wentges een aantal keren goed zien waarom hij in juni bij de selectie van Jong Oranje zat. In de 57e minuut wist hij uitstekend in te grijpen toen Armenteros alleen op hem afkwam. Vijf minuten later voorkwam hij een hattrick van de Zweed. Heracles kreeg een strafschop na een overtreding van Dirk Carlson, maar Wentges wist de inzet van Armenteros te keren. Zo bleef de schade na rust beperkt.  

Aanvallend

Waar de Hagenaars in het laatste oefenduel tegen RWDM Molenbeek nog vijfmaal wisten te scoren en voldoende kansen wisten te creëren  waren de kansen in Almelo op één hand te tellen. Max de Waal, Daryl Werker en Xander Severina kregen vlak voordat de 4 – 0 viel de kans de  3 – 1 te scoren maar verder kwam de ploeg van trainer Dirk Kuijt niet behoudens een kleine kans voor Jordy Wehrmann in de slotfase van de wedstrijd.       

Karakteristieken

Heracles Almelo – ADO Den Haag: 4 – 0   (4 – 0)

Scoreverloop: 4e min. 1 – 0 Vejinović, 22e min. 2 – 0 Armenteros, 34e min. 3 – 0 Armenteros, 44e min. 4 – 0 laursen

Bijzonderheden: 62e min. Armenteros mist strafschop

Gele kaarten: Klas (ADO Den Haag)

Scheidsrechter: Jochem Kamphuis

Toeschouwers: 8.914

Opstelling Heracles Almelo: Brouwer, Bakboord, Sonnenberg (86/Rente), Hoogma, Roosken, Schoofs (67/Bruns), Vejinović (59/Kiomourtzoglou), Ouahim (86/Scheperman), Laursen (86/Jakobsen), Armenteros, Hansson

Opstelling ADO Den Haag: Wentges, Kemper, Werker, Carlson, Hall, Wehrmann, Klas (71/Breinburg), de Waal, Zwarts, Verheydt, Severina (46/Ćatić)

Redactie: Rob Blankenstein
Foto’s: ADOFans.nl