Jong heren 1 Rijswijksche Hockey Club kampioen van Nederland

Op zondag 19 juni 2022 heeft Jong Heren 1 RHC geschiedenis geschreven. Voor het eerst in het 90 + 1 jarige bestaan van onze vereniging, is een team van RHC gekroond tot Kampioen van Nederland!


In de aanloop naar deze topprestatie had JH1 de reguliere competitie al ongeslagen afgesloten. De formatie van coach Andries Janbroers en teammanager Eric Boone had zich hierdoor afgetekend geplaatst voor het eindtoernooi, dat plaatsvond op de velden van AMHC Amersfoort. 
In de poulefase trof RHC als eerste de mannen van HC Amsterdam. Het begin van de wedstrijd was voor de hoofdstedelingen, maar Stan Glen hield met uitstekend keeperswerk zijn doel schoon. Doelpunten van Quincy Colsen bepaalden daarna de eindstand op 2-0 voor RHC. 
De aansluitende wedstrijd tegen Houten eindigde in 0-0, waarna een gelijkspel tegen Rosmalen genoeg zou zijn om de halve eindstrijd te halen. Zover liet RHC het echter niet komen, want doelpunten van Cas Buskens en Valentijn Klein brachten wederom een 2-0 eindstand op het bord.
De halve finale tegen het Amsterdamse Westerpark werd er een om nooit te vergeten. Zoals het cliché gaat: de thuisblijvers kregen ongelijk. Alles klopte. Stan heerste in zijn cirkel, de verdediging stond als een huis, het middenveld maakte meters en met killerinstinct stond het vizier van de aanvallers op scherp. Met een ongekende 5-0 overwinning plaatste RHC zich voor de finale. Het zorgde voor dolle taferelen onder de grote schare meegereisde supporters!


De finale Toen de stofwolken na de ongekende halve eindstrijd waren neergedaald, bleek dat RHC in de finale een oude bekende zou treffen. Amsterdam had zich op het andere veld namelijk ontdaan van Etten-Leur. 
Terwijl de regen gestaag neerkwam, ontspon zich een strategisch schaakspel. Amsterdam was wijs geworden door de eerdere nederlaag en liet RHC het spel maken. De gedachte was overduidelijk om vanuit de counter toe te slaan, maar de Rijswijkers trapten niet in deze val. Aanvoerder Rick de Ridder zette slim de lijnen uit, gesteund door Daan Dekker en Max van Rietschoten. Het bleek een gouden combinatie met levensgevaarlijke scoops van Raphael van Willigenburg en Tijn Anicic en razendsnelle uitbraken over de flanken van Jesse Brandon. Steeds vaker moesten de Amsterdammers aan de noodrem trekken, wat RHC een serie strafcorners opleverde. Helaas nog zonder het gewenste resultaat.
Tegen het einde van de wedstrijd, wederom een Rijswijksche strafcorner. Rick speelt aan op Thijmen Hendriks, die de bal perfect klaarlegt voor Mark Lankhorst. De aanloop, de sleep, het doelpunt! Met nog 8 minuten te spelen komt RHC op een meer dan verdiende voorsprong. 


Amsterdam besluit de schroom van zich af te gooien en trekt furieus ten aanval. Met nog 40 seconden te spelen, komt de bal over links in de Rijswijksche cirkel. Een Amsterdamse aanvaller geeft met bolle kant een assist die vervolgens weliswaar in de goal verdwijnt, maar terecht wordt afgefloten. Onder druk van Amsterdams protest vindt voor de vorm nog arbitrair overleg plaats, maar de beslissing blijft staan: vrije slag voor RHC.
Vlak daarna klinkt het bevrijdende laatste fluitsignaal en barst een Rijswijks feest los! Spelers vallen elkaar juichend in de armen en het veld word ingenomen door juichende, feestende supporters. Daarbij luidkeels gesteund door spelers en supporters van Etten-Leur, die zich op dat moment ontpoppen als onze beste vrienden.


Tijdens de aansluitende ceremonie, neemt Rick namens RHC De Schaal in ontvangst en ontvangen alle spelers hun winnaarsmedaille. Een enkel biertje wordt genuttigd, waarna de terugweg wordt aanvaard. En inderdaad, het bleef nog lang onrustig…

bron Rijswijksche Hockey club