De introductie van cricket (en voetbal) in Nederland

In het kader van zijn 90-jarig jubileum organiseert Voorburg Cricket Club (VCC) op vrijdagavond 3 juni vanaf 20.00 uur een presentatie over het ontstaan en de verspreiding van cricket in Nederland. De presentatie zal plaatsvinden in het clubhuis van VCC dat ligt op sportpark Westvliet aan de Groene Zoom 20 in Den Haag.

Cricket blijkt te zijn geïntroduceerd in 1845 op de kostschool Noorthey in Veur (het huidige Leidschendam-Voorburg). Deze kostschool stond op de plek waar nu veld 8 van sportpark de Kastelenring ligt (waar de voetbalverenigingen SEV en RKAVV spelen). VCC is de dichtstbijzijnde cricketclub waar, als erfgenamen van de Noortheyse cricketers, de sport nog steeds beoefend en gepromoot wordt.

De presentatie zal worden gegeven door dr. Jan Luitzen, die in 2020 op dit onderwerp is gepromoveerd aan de Radboud Universiteit Nijmegen. De toegang is gratis voor alle VCC-leden, VCC-aanhangers, cricketers en cricket-enthousiastelingen, maar nadrukkelijk ook voor alle andere geïnteresseerden in sportgeschiedenis. Jan Luitzen zal iedereen in ca. een half uur vol enthousiasme meenemen naar de vroege sportgeschiedenis in Nederland en is daarna graag bereid vragen van het aanwezige publiek te beantwoorden.

Om een beeld te krijgen van het aantal aanwezigen stellen we het op prijs als geïnteresseerden hun aanwezigheid kenbaar maken door een email te sturen naar jubileum@voorburgcc.nl.