Wethouders Den Haag en Leidschendam-Voorburg openen indoorcrickethal VCC

Sportwethouder Astrid van Eekelen van de gemeente Leidschendam-Voorburg en haar Haagse collega Hilbert Bredemeijer hebben op 2 april de indoorfaciliteit van Voorburg Cricket Club in gebruik gesteld.

De wethouders waren aanwezig om gezamenlijk het lint door te knippen, omdat beide gemeenten zeer waardevolle bijdragen leverden  aan de totstandkoming van dit project.

De drie oude oefenkooien waren dringend aan vervanging toe. Op dezelfde plaats zijn de oefenkooien nu geheel vernieuwd en overdekt. Na wat aanloopproblemen met twee voorjaarsstormen en verlichting die niet voldeed, voldoet de indoorfaciliteit inmiddels aan de verwachtingen.

Een deel van de hal is 50 m lang. Dat was een vereiste voor de snelle bowlers van het Nederlands elftal, die hier vaak willen gaan trainen. In andere hallen kunnen deze fastbowlers namelijk niet van hun volledige aanloop bowlen.

Innovatief

Ook de nieuwe hybride pitches worden in gebruik genomen. Dit systeem van SIS Grass Technology houdt in dat om de twee centimeter kunstgras is ‘geïnjecteerd’. Voordeel van dit systeem is dat de pitches veel minder snel slijten en er dus minder onderhoud behoeft te worden gepleegd.

Deze ondergrond is akkoord bevonden voor de Nederlandse competitie, maar nog niet voor internationale wedstrijden. Die zullen dus op pitch drie en vijf (VCC heeft zeven ‘strips’) moeten plaatsvinden. VCC is de eerste Nederlandse club die dit systeem toepast.

Over Voorburg CC

Voorburg CC, opgericht in 1932, is een cricketvereniging met 200 leden, waarvan de helft jeugd. Het eerste mannenteam, dat uitkomt in de Topklasse, werd in 2002 landskampioen en was in 2007 en 2021 finalist. Het vrouwenteam werd in 2021 landskampioen. VCC heeft een bloeiende jeugdafdeling met gediplomeerde coaches en getalenteerde spelers waarvan er ieder jaar tussen de tien en twintig worden geselecteerd voor nationale jeugdselecties. VCC is de enige club in de Haagse regio met graspitches en een overdekte trainingsaccommodatie. Het hoofdveld is een van de 200 velden in de wereld met One Day International-status van de International Cricket Council (ICC).