Twee Nederlandse crickettalenten naar Dubai

Den Haag, 28 april 2022 — Van 1 tot en met 15 mei 2022 zal in Dubai het FairBreak Invitational vrouwencrickettoernooi worden gehouden. Een groot deel van de wereldtop zal aanwezig zijn. Voor het eerst doen er twee Nederlandse talenten mee: Sterre Kalis en Babette de Leede, beiden 22 jaar.

FairBreak, opgericht door Shaun Martyn, is een mondiale organisatie die opkomt voor gelijke behandeling van vrouwen en mannen. Onder het motto ‘Equality through opportunity’ is dit het eerste toernooi dat wordt georganiseerd met private middelen. Gencor is de hoofdsponsor van dit grote internationale evenement, waaraan speelsters deelnemen uit 35 landen.

Onder die speelsters zijn wereldsterren uit grote cricketlanden zoals Engeland, Australië, Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika en de West Indies. Maar FairBreak vindt het belangrijk dat ook talenten uit minder bekende cricketlanden een kans krijgen.

Sterre Kalis

Sterre Kalis in actie

Twee van die talenten zijn Sterre Kalis en Babette de Leede. Sterre baarde in 2019 opzien door in een Twenty20-wedstrijd voor Nederland 126 runs te maken tegen Duitsland, destijds een wereldrecord. Sindsdien speelt ze als professional in de Engelse competitie voor de Northern Diamonds en nam ze in 2021 deel aan The Hundred, het beroemde toernooi waarin ze ook dit jaar haar opwachting zal maken.

Sterre: “Ik ben er heel trots op een ‘FairBreaker’ te zijn vanaf het begin en om nu deel uit te mogen maken van dit eerste toernooi. We haven’t come this far… just to come this far.” (Dat we zo ver zijn gekomen, wil niet zeggen dat we er zijn, red.)

Babette de Leede

De wapenfeiten van Babette zijn onder andere 78 runs voor Nederland tegen Sri Lanka in de World Cup Qualifier in Zimbabwe in 2021 en 75 runs voor Western Province in maart 2022. Babette werd met het vrouwenteam van Voorburg CC voor het eerst landskampioen in de 40-overcompetitie en speelt nu in het tweede mannenteam. Ze verbleef onlangs zes maanden in Kaapstad, waar ze trainde bij de Gary Kirsten Cricket Academy.

Babette: “Dit is een fantastische kans om ons met de wereldtop te meten en om veel te leren; niet alleen op cricketgebied, maar ook op cultureel gebied. Ik heb er ontzettend veel zin in, het is een droom die uitkomt voor mij als speelster uit een klein cricketland met de ambitie om professioneel cricketer te worden.”

FairBreak kent zes teams, alle met een zeer internationale samenstelling. Babette speelt in de Sapphires (met de Pakistaanse international Sana Mir als captain) en Sterre in de Tornadoes. Dat team heeft Stafanie Taylor uit de West Indies als captain.

Teams en captains (onder voorbehoud):

Tornadoes – Stafanie Taylor (West Indies); team van Sterre Kalis

South Coast Sapphires – Sana Mir (Pakistan); team van Babette de Leede

Spirit – Bismah Maroof (Pakistan) inclusief Sophie Ecclestone, ‘s werelds beste bowlster

Falcons – Suzie Bates (Nieuw-Zeeland)

Warriors – Sindhu Sriharsha (USA)

Barmy Army Team – Deandra Dottin (West Indies)