The Hague Royals ziet stunt in laatste wedstrijd in rook opgaan

Voorafgaand aan de seizoen afsluiting in een sfeervolle Sportcampus Zuiderpark dichtten de spelers van The Hague Royals zichzelf wellicht kansen toe op een verrassend slot van de BNXT league. Tegenstander was immers de nummer laatst van de Belgische competitie: Phoenix Brussels. Helaas bleek weer eens dat de Belgische competitie in de breedte gewoonweg een stuk sterker is dan de Nederlandse. In de Nederlandse competitie kan Brussel makkelijk met de eerste vijf teams meekomen. Na een aantrekkelijk begin waren de bezoekers dan ook – net zoals de andere Belgische tegenstanders-  een maatje te groot en freewheelden naar een ruime 53-82 overwinning. Geen schande gezien ervaring en budget, slechts een constatering.

Jeugdig publiek zorgt voor uitstekende sfeer

De organisatie van The Hague Royals had er alles aan gedaan om het seizoen met een positieve “vibe” te laten eindigen. Er was voor pauze entertainment gezorgd en op de tribunes zat jong en uitbundig publiek. Ook een basketball minnend publiek dat net zo hard juichte voor een mooie actie van Brussel als van de Royals. Er viel dan ook zeker in het eerste kwart veel te genieten. De Belgen schoten er in het eerste kwart maar liefst zes driepunters in en beschikten ook over een echte stormram in de persoon van de Senegalese international Pape Abdou Badji, goed voor 18 punten en 12 rebounds.

The Hague Royals speelde in het eerste kwart met veel enthousiasme en namen via een  driepunter van Tom Ackermans de leiding. In het vervolg kwam de ploeg wel gelijk op achterstand door het schotgeweld van de bezoekers, maar zorgde ook zelf voor een op en neergaand score verloop. Vooral aan het eind van  het eerste kwart kwamen The Royals sterk terug  en beleefden hun “finest hour”. Snorri Vignisson bracht  met zijn  vechtlust en daardoor verdiende vrije worpen enthousiasme  op de tribunes en Arben Camaj trok zijn goede vorm van de laatste weken zowel aanvallend als verdedigend door. Een kleine achterstand , 21-26 , aan het eind van het eerste kwart, maar zeker perspectief op een close game.

In het tweede kwart gebeurde echter wat er bij the Royals eigenlijk al het hele seizoen misgaat. Er brak een periode aan met een grote droogte. Slechts 9 punten in tien minuten basketball geeft de tegenstander de ruimte om ver uit te lopen. En dat gebeurde dan ook. De reus Badji maakte zich erg populair bij het publiek – want zo is basketball publiek – met zijn power acties en ook de snelle en handige Max Egouere en Joel Ekamba konden zich uitleven. Zo was bij de rust de wedstrijd eigenlijk al beslist en ging het voor de Royals eigenlijk alleen maar om  af en toe leuke acties en  eervol verliezen.

In de tweede helft waren die acties er ook wel en ze werden door het publiek gretig met geluich beloond. Marnexson Knepa zorgde met zijn risicovolle stijl voor applaus en Deividas  Kumelis vond een aantal keren zijn aanvallers in vrije positie. Even leek het erop dat er nog een kentering in het Belgische geweld zou komen toen de Brusselaars in het derde kwart al snel tegen 5 teamfouten opliepen, maar na een time-out wist de ploeg zich verder goed te beheersen en gaf geen vrije worpen meer weg..

De mooiste acties van de thuisploeg bewaarden ze voor het laatste kwart , zodat de wedstrijd nooit als een nachtkaars uitging. Een schitterende assist van Kumelis en een slam alley-oop van Bart Bijnsdorp bracht het publiek op de banken en ook een fraaie coast to coast van Casey Lopes mag  niet onvermeld blijven. Het was echter te weinig om het de Belgische gasten moeilijk te maken.

De conclusie na het tweede seizoen BNXT league is dat de mensen achter The Hague Royals, vrijwel alleen  enthousiaste vrijwilligers,  onder zeer uitdagende omstandigheden hebben getoond dat  professioneel basketball in Den Haag levensvatbaar is. Geen lockdown, stroomuitval of andere tegenslag heeft ze kunnen tegenhouden om toch elke keer weer een goede organisatie neer te zetten voor wedstrijden op het hoogste niveau. Ook de sfeer tijdens deze laatste wedstrijd was voorbeeldig  en Papa Abdou Badji zal zelden in een uitwedstrijd zo hartstochtelijk zijn toegejuicht met een staande ovatie na de wedstrijd. De spelers van the Royals weten  dat dit seizoen niet heeft gebracht wat er van verwacht werd, ook al was het vroegtijdig uitvallen van Amerikaan  Bryce Smith daar debet aan. Genoeg werk, maar ook perspectief dus om te zorgen voor een stabiele prof basketball club in Den Haag. En dat verdient de stad ook.

Redactie: Ruud van de Graaf