The Hague Royals moet Den Helder Suns na achtervolgingsrace voorrang geven in Nederlands onderonsje

Twee oktober. Dat was de dag heel vroeg in het seizoen waarop de Royals hun tot nu toe enige overwinning behaalden, in Den Helder. Alle redenen dus om op eigen bodem op een goed resultaat te mogen hopen. Helaas, na vier minuten en een 2-13 stand op de borden waren de Hagenaars al veroordeeld tot een inhaalrace die ze wel steeds dichtbij bracht, maar niet voorbij de Suns. Die gooiden er vervolgens ook nog een eindsprintje in en eindigden de wedstrijd met een  redelijk comfortabel lijkende 82-94. Maar onderweg was het allemaal veel closer.

De verrassend in de basis startende Pjotr Pandura bracht The Royals nog wel op voorsprong, maar daarna was het in het begin alleen Den Helder wat de klok sloeg. De aanvallers kregen teveel vrijheid om te schieten en dat deden ze met scherp. The Hague Royals kende weer een shaky begin waarbij er meer fout ging dan goed. Vooral Stan van den Elzen was in de beginfase behoorlijk op dref met driepunters en lay ups. In deze periode kon alleen captain Deividas Kumelis af en toe iets forceren, maar tegen het einde van de eerste periode werd de smaakmaker van de laatste weken Bart Bijnsdorp ook geleidelijk wakker. Daardoor konden The Royals zich punt voor punt terug knokken in de wedstrijd. 17-25 tussenstand.

The Hague Royals knokt zich verder terug

Zoals vaker in de laatste wedstrijden was het tweede kwart het beste Haagse deel van de wedstrijd. Het lijkt erop dat de spelers een aanloopperiode nodig hebben om op gang te komen. Tom Ackermans zag zijn eerste 3 punter vallen en Den Helder Suns deden wat ze al het hele seizoen doen, heel wisselvallig spelen. Bij 26-28, natuurlijk door Bijnsdorp zag de wereld er uit Haags oogpunt ineens heel anders uit. Helaas brak onzorgvuldig schieten The Royals telkens weer op en konden de Suns via vooral uitblinker Yarick Brusse weer enigszins loskomen. Maar met een winnend kwart en een achterstand van slechts zes punten was er alle reden voor hoop.

Ook na de rust die met een dansgroep sfeervol werd gevuld bleef The Hague Royals keurig in het spoor van de bezoekers. Verheugend was te zien dat de inbreng van de bank dit keer behoorlijk was. Daardoor ontstond een wedstrijd tussen twee ploegen die elkaar in een kat en muis spelletje redelijk in evenwicht hielden. Vooral onder de borden werden er veel gevechten geleverd. Met een nauwelijks gegroeide achterstand – 56-64 – konden de gastheren nog steeds hoop koesteren op een verrassend resultaat.

In het begin van het laatste kwart bracht man of the match Bart Bijnsdorp zijn team  hoogstpersoonlijk dichtbij de Heldernaren, maar verder dan 63-76 lieten de bezoekers het niet komen. Zij zetten een eindsprint in en daarop hadden de Royals geen antwoord meer. Snorri Vignisson en Kumelis gooiden er nog wel de tankmode in, maar het mocht niet meer baten. Met een dunk plaatste Sander Huurman de kers op de Helderse taart.

Een nederlaag met perspectief mag het toch wel genoemd worden. Er werd veel meer gescoord dan in vorige wedstrijden. De inbreng van de bank was substantieel met ook een eervolle vermelding voor de dit keer gestarte Pandura, 7 punten. Ook bleef het aantal turnovers dit keer binnen de perken. Het terug knokken toont ook de veerkracht in de ploeg , alleen laat de zorgvuldigheid op beslissende momenten nog vaak te wensen over.