The Hague Royals mist Koninklijk saluut tegen Okapi Aalst

In Den Haag spelen op Koningsavond. Je zal het maar verzinnen. Toch moesten The  Royals juist op hun feestavond en nacht aantreden voor hun voorlaatste wedstrijd in de BNXT League. Tegenstander was hoogvlieger Okapi Aalst, waar in de uitwedstrijd kansloos met 98-40 verloren werd. Dan zou een eindstand van onder de dertig punten verschil ( 58-85) tot enige tevredenheid in het Haagse kamp  moeten hebben geleid. Maar een dergelijk gevoel van schade beperken is inmiddels verleden tijd. Ook in deze wedstrijd waren er weer ruim voldoende mogelijkheden op een veel beter resultaat. Helaas werden de vele kansen , vooral vanaf de driepunt lijn, jammerlijk gemist ( 4 op 20), waardoor het gevoel van frustratie overheerste in de Sportcampus Zuiderpark.

In de eerste minuten van het eerste kwart ontspon zich een gelijk opgaand duel tussen de fysieke kracht van de bezoekers en de passing game van de Royals. Aalst beschikt over een paar stevige centers die moeilijk af te stoppen zijn in de bucket en zij maakten het de Haagse lange mannen Arben Camaj en Bart Bijnsdorp erg moeilijk. Toch lag het initiatief in de eerste minuten bij de thuisploeg, met de assists van captain Deividas Kumelis die de gaatjes vond voor de Haagse aanvallers. In de aanvalsopzetten is The Hague Royals duidelijk gegroeid, alleen liet de afwerking gisteravond erg te wensen over. Als je zes open driepunters op rij mist dan geef je de tegenstanders de kans om weg te lopen, en dat gebeurde dan ook en de tweede helft van de eerste periode. De 12-24 tussenstand na het eerste kwart was echtergeflatteerd voor de niet op hun sterkst spelende bezoekers.

Sterk Haags herstel  eind tweede kwart

De Haagse schotloosheid hield ook het begin van het tweede kwart aan , maar het tekent de spirit van het team dat de opgelopen achterstand toch weer terugliep. Dat lag vooral aan een aantal scores op rij van  Arben Camaj , die de laatste wedstrijden aan een degelijke reeks bezig is. The Hague Royals speelde in dit stuk van de wedstrijd haar beste spel. De beloning kwam met een schitterende fake van Bijnsdorp die met een beweging twee Aalsternaren volledig het bos in stuurde en afmaakte. Het was dan ook geen verrassing dat het tweede kwart voor de gastheren was en Okapi Aalst met gemengde gevoelens naar de kleedkamer gingen.

Okapi Aalst stelt orde op zaken

In de tweede helft besloot Aalst te doen wat zij eigenlijk aan hun stand verplicht waren. Ze staken een paar tandjes bij ( om in Vlaamse wielertermen te blijven) en het resultaat kwam meteen. Een goede ploeg kan een wedstrijd met een paar versnellingen naar zich toe trekken en – eerlijk is eerlijk – Okapi Aalst toonde dat vermogen. De Amerikaan Shevan Coleman was na de rust vaak onnavolgbaar en captain Senne Guekens een perfecte schutter. En omdat The Hague Royals daar te weinig schotkracht tegenover kon stellen liep de achterstand geleidelijk aan op tot bijna 30 punten. Teveel, gezien het vertoonde spel, maar logisch gezien het falende schot.

Het verschil tussen de nog in de beginfase van hun bestaan zijnde Royals en een gevestigde macht  als Okapi Aalst is nog steeds aanzienlijk maar toch een stuk kleiner dan enige maanden geleden. En wat als smaakmaker Bryce Smith niet met een blessure had moeten afhaken in het prille begin van het seizoen. Dan hadden wellicht dit soort duels nog veel evenwichtiger geworden. Nu rest vrijdag aanstaande de laatste (thuis)wedstrijd tegen een Belgische tegenstander waartegen kansen zijn. Er wordt een gezellige drukte verwacht en hopelijk nemen de Haagse spelers de driepunters in hun achterzak mee.

Redactie: Ruud van de Graaf