Berucht derde kwart doet The Hague Royals onnodig de das om

Toen de Royals in de uitwedstrijd tegen Phoenix Brussels het eerste kwart met verrassend sterk basketball met een 17-19 voorsprong afsloten hing een sensatie even in de lucht. Maar door een bijna traditionele inzinking aan het begin van het derde kwart lieten de Hagenaars de Belgische gastheren te  ver weglopen om ze in een weer sterk laatste kwart nog te bedreigen. Eindstand 85-71.

Fris en fruitig eerste kwart

In een mooie maar verder sfeerloze hal in Brussel moesten The Royals in het begin even wennen aan de power van de Belgische forwards. Dat leverde meteen een 8-0 achterstand op en een flinke foutenlast voor de Haagse verdedigers. Via driepunters van Tom Ackermans, Bart Bijnsdorp en Snorri Vignisson kwamen de bezoekers niet alleen terug in de wedstrijd maar zelfs voor, 11-16. De aanvallen zagen er goed uit met aanvoerder Deividas Kumelis als architekt. Door matig uitboxen kon- den de geschrokken Brusselaars jammer genoeg weer terugkomen, maar het laatste woord was toch voor de Royals via Casey Lopes; 17-19 en een gewonnen kwart.

In het tweede kwart ging het in de eerste minuten behoorlijk gelijk op al liepen de aanvallen nu minder vlotjes. Zo werd zelfs een steal/fast break met een drie tegen een overtal  gemist. Ook stak het turnover monster weer eens de kop op. Dit gaf het beslist niet groots spelende  Phoenix Brussels de gelegenheid dit kwart naar zich toe te trekken al bleef de schade beperkt: 40-33.

Helaas braken toen weer de minuten aan waarin er een deksel op de basket leek te liggen. Als je vijf punten in evenzovele minuten scoort mag je niet verwachten dat de tegenstander stilzit. Door de verminderde tegenstand konden de gastheren makkelijk uitlopen naar een maximaal verschil van 24 punten: 62-38. Tot overmaat van ramp liepen de  lange mannen in de verdediging van  The Hague Royals tegen hun vierde fout aan en het team tegen vijf teamfouten. Gevolg: een grote hoeveelheid aan vrije worpen voor de thuisploeg.  En het is dat in de laatste minuten van het kwart een kleine opleving ervoor zorgde dat het gat toch nog wat kleiner werd, anders was een grote nederlaag zeker niet ondenkbaar geweest.

Die laatste minuten waren een voorbode voor een opmerkelijk eindschot van The Royals waarbij de  sterk opgeleefde Casey Lopes en Snorri de Viking een hoofdrol vervulden. De ene na de andere driepunter vond nu wel het netje en het verschil werd ineens tot tien punten teruggebracht ( 81-71). Zou het dan toch? Zover liet Phoenix Brussels het echter niet komen, mede omdat zowel Arben Camaj als Bart Bijnsdorp het veld hadden moeten ruimen met vijf fouten. The Hague Royals hebben wel voor de zoveelste keer veerkracht getoond, met Casey Lopes en topscorer Snorri Vignisson ( 18 punten) als joint Men of the Match. En wat als dat derde kwart nu ook eens op het niveau van de andere kwarten gespeeld was.

Redactie: Ruud van de Graaf