The Hague Royals vindt Waterloo in Aalst

Wat al duidelijk werd uit verhalen van insiders op social media kan nu bevestigd worden. Het Belgische basketbalstaat op een iets hoger plan dan het Nederlandse. ZZ Leiden, Heroes Den Bosch en Zeeuw & Zeeuw Feyenoord ondervonden het en The Hague Royals wel op bijzonder brute wijze. De gastheren van Okapi Aalst trakteerden hun gasten op een even forse als pijnlijke nederlaag: 98-40. En als de Belgen in de laatste geen gas hadden teruggenomen had het nog erger kunnen zijn.  

Als er financieel meer mogelijk is uit zich dat meestal in de resultaten, dat zijn de harde wetten in de sport. In wedstrijden van miljoenen tegen tonnen is het verschil al gauw merkbaar. Gisteren was dat al erg snel want in de eerste periode speelde Okapi Aalst niet tegen maar met The Royals. De ploeg die – laten we het niet vergeten- in de eerste helft van de BNXT League in de onderste helft eindigde van de Belgische versie veegde met een vrijwel geheel buitenlandse basis in het eerste kwart de vloer aan met de Nederlandse bezoekers. Met gevarieerd combinatiespel en een goed schot werd de Haagse basket meedogenloos onder vuur genomen.  

Het leek alsof The Royals er alleen bijstonden en ernaar keken, maar dat had simpelweg met kwaliteit en handelingssnelheid te maken. Al moet ook gezegd worden dat een aantal spelers van The Hague Royals wel een heel erg wisselend seizoen meemaken. Als je de ene wedstrijd 20 punten scoort en de volgende wedstrijd niets wijst dat niet op een constante vorm. Het is een fenomeen waar de Zuiderparkbewoners erg veel last van hebben en het moet de coaching staff veel hoofdbrekens kosten om hier enige continuïteit in te brengen.  

Herstel na dramatisch eerste kwart 

Het eerste kwart eindigde met de alles zeggende cijfers van 27-3 en een regelrechte afstraffing, zoals eerder deze competitie tegen ZZ Leiden dreigde. Gelukkig richtten The Royals zich in het verloop van de wedstrijd enigszins op . De Belgen hadden hun huiswerk goed gedaan en speelden met veel druk op met name captain Deividas Kumelis. Mede daardoor konden de schutters niet bereikt worden en als ze dat al werden hadden ze zo weinig tijd dat hun schoten bijzonder onzuiver waren. Boze tongen beweerden zelfs dat de (hangende) baskets scheef hingen, maar laten we het maar op het vizier van de Haagse schutters houden. 

Via 50-19 bij rust beten The Royals in de tweede helft iets beter van zich af. Hoewel de spelers van Aalst het “balleke” nog steeds vrolijk rond lieten gaan en het one touch basketball uitstekend bleken te beheersen, sputterde de bezoekers via individuele acties nu meer tegen. Bart Bijnsdorp en Marnexson Knepa toonden lef door het gevecht aan te gaan met de sterke verdediging van de Aalstenaren. Dit leidde ertoe dat Knepa voor het eerste dit seizoen  de meest scorende Royal werd met 9 punten. 

Aan het eind van de wedstrijden was er veel om over na te denken op de lange reis terug. Wil Den Haag op  termijn op gelijke voet wedijveren met dit soort tegenstanders dan is er nog een lage weg te gaan. Niemand die zich daar meer bewust van zijn dan de mensen van The Hague Royals. Met een strijdbaar bestuur en een enthousiaste groep vooral jonge vrijwilligers wordt er iedere dag gewerkt aan een stabiele toekomst. Er zal nog vaker verloren worden, maar er is uiteindelijk veel meer te winnen.  

Redactie: Ruud van de Graaf
Foto: Archief