Hard werkend The Hague Royals kopje onder tegen Belgische overmacht

Voor de eerste keer kregen The Hague Royals bezoek uit België in de Sportcampus Zuiderpark. Met Spirou Charleroi kwam wellicht het beste team van de BNXT Silver League  laten zien waartoe het Belgische basketball in straat is. De Walloniërs zijn een gevestigde naam in het basketball van onze zuiderburen, met maar liefst tien landstitels. En dat was duidelijk te zien gisteravond. Deze ploeg zou in de Nederlandse competitie makkelijk top drie kunnen spelen. Een pittige kluif dus voor The Royals die zich over het algemeen dapper en met veel inzet verweerden, maar uiteindelijk flink tekort kwamen tegen de overmacht: 60-111.

De door een aantal trommels ondersteunde bezoekers lieten al gelijk in de eerste minuten zien wat ze in hun mars hadden. Omdat The Royals fel onder de basket verdedigden speelden de Belgen het balletje razend snel rond en vonden  makkelijk de vrije man. En schieten kunnen ze, die Belgen. De ene na de andere driepunter vloog door de Haagse basket. The Hague Royals beet vooral via de goed spelende Bart Bijnsdorp van zich af en zo ontstond een aantrekkelijk duel met veel scores en leuke acties voor het publiek. 17-33 na het eerste kwart.

Ploeg met veel Belgen

Het begin van het tweede kwart was geheel voor de nog iets aanzettende bezoekers. Duidelijk was het verschil in kwaliteit tussen een gevestigde basketball grootmacht – dat maar net de Golden league miste – en een team in ontwikkeling. Het was vooral te zien in het afstandsschot, 19 driepunters aan Belgische kant tegen drie  aan de Haagse kant, en het aantal turnovers. Er werd zoveel druk gezet op de guards van The Royals dat die nauwelijks aan fatsoenlijk opbouwen konden toekomen. Wat vooral knap is dat de bezoekers met vrijwel alleen Belgen aantraden, met hier en daar een Nederlandse inbreng. Een goed voorbeeld dus voor de toekomst van de Hagenaars.

Nadat de ruststand met 30-55 een bijna perfecte voorspelling van de einduitslag weergaf . begonnen The Royals sterk aan de derde periode met een fraaie Alley Oop van Bijnsdorp op aangeven van Tom Ackermans. Het aanvallende spel moest vooral van de lange mannen afkomen . Omdat het afstandsschot ontbrak kwamen er veel duels onder de basket , waarbij er veel punten op pure wilskracht, via rebounds en korte combinaties tot stand kwamen.

Er viel dan ook niets aan te merken op de goede wil en inzet van de spelers. Ondanks de overmacht van de tegenstanders bleven de koppies omhoog en bleven de Hagenaars ook tot aan het laatste eindsignaal doorstrijden. Dat dat kwalitatief gezien niet genoeg is tegen tegenstanders van dit kaliber moge duidelijk zijn, maar het laat wel zien dat het met de spirit wel goed zit. Een fel coachende Bert Samson zal dat ook gezien hebben. Met 18 punten en zijn agressieve aanvalsspel was Bart Bijnsdorp  the man of the match aan Haagse kant. De volgende wedstrijd wordt een bezoek aan Luik, dus zowel Frans als afstandsschoten oefenen.

Tekst Ruud van de Graaf

Foto’s Frank van Leeuwen meer foto’s op https://www.sportsnap.nl