Amber Verspaget: “Als we dit niveau vasthouden gaan we nog veel wedstrijden winnen”

In de derde periode is ADO Den Haag Vrouwen nog ongeslagen. Vrijdag 1 april hoopt het elftal die status te behouden in de thuiswedstrijd tegen PEC Zwolle. Beide ploegen speelden 31 keer eerder tegen elkaar in de competitie. Negentienmaal was er een Haagse zege en zeven keer zegevierde de tegenstander. De overige vijf confrontaties eindigden in een gelijkspel. Dit seizoen werden beide competitieduels verloren, zonder dat er een Haags doelpunt viel. Op 21 januari stond er in de vorige thuiswedstrijd 0-2 op het scorebord. De derde en laatste confrontatie van dit seizoen, op 24 februari in de kwartfinale van de KNVB Beker, werd wel gewonnen door de ploeg van Sjaak Polak. Maartje Looijen, Liz Rijsbergen en Gwyneth Hendriks zorgden voor de 1-3 zege.

De afgelopen twee duels heeft PEC Zwolle weten te winnen, op bezoek bij Excelsior Rotterdam en thuis tegen VV Alkmaar (beide keren 2-1). Daardoor staat de ploeg met 26 punten uit negentien wedstrijden op de zesde plaats. Met één punt meer staat ADO Den Haag Vrouwen op de vijfde plaats. De groengelen zijn inmiddels vier competitiewedstrijden ongeslagen. Beide elftallen zijn volop in de strijd verwikkeld om de derde en laatste periode. ADO Den Haag Vrouwen staat momenteel bovenaan met zeven punten, gevolgd door PEC Zwolle met zes. Ajax en FC Twente hebben al een periodetitel op zak.

“Na de winterstop is alles wat beter op zijn plek gevallen en hebben we laten zien welk niveau we op de mat kunnen leggen,” verklaart Amber Verspaget (foto) de goede reeks van dit jaar. “Als we dat niveau vast kunnen houden, ben ik ervan overtuigd dat we nog veel wedstijden gaan winnen en echt mee gaan doen om de derde periode. Dan hebben we na de competitie de Eredivisie Cup nog als toetje, dat zou mooi zijn.”

De 24-jarige verdedigster gaat op weg richting de honderd Eredivisiewedstrijden, veertig voor Achilles ’29 en momenteel al 51 in het groengeel. “Ik ben allereerst superblij dat ik al vier jaar onderdeel mag zijn van de ADO Den Haag Vrouwen-familie. Het eerste jaar moest ik wennen en speelde ik lang niet alles. Na mijn knieblessure ben ik fitter en sterker geworden en heb ik weer plezier in elk moment dat ik op het voetbalveld sta. Die combinatie heeft ervoor gezorgd dat ik nu al twee jaar van vaste waarde ben voor het team en daar ben ik erg trots op! Ik ben nu één van de meer ervaren speelsters en hoop die rol nog verder te ontwikkelen, zowel binnen als buiten het veld.”

Om te beginnen vrijdag, als de belangrijke thuiswedstrijd tegen PEC Zwolle op het programma staat. “De eerste twee confrontaties waren we niet onszelf. De laatste keer dat we PEC Zwolle dit seizoen troffen haalden we ons niveau wel en wonnen we verdiend. Zij zoeken graag de voetballende oplossing, wat een kwaliteit en tegelijkertijd een valkuil kan zijn. Ik verwacht dat het een gelijkwaardige wedstrijd gaat worden, maar als we ons niveau halen, blijven de drie punten in Den Haag.”

De wedstrijd ADO Den Haag Vrouwen – PEC Zwolle wordt op vrijdag 1 april gespeeld in het Cars Jeans Stadion. Aftrap is om 19:30 uur.

Tekst: Ivo Schimmel

Foto: Ashton Tokromo