Schotloos The Hague Royals komt pas laat op gang In Luik

Foto : Manou Vellekoop- Dijkhuizen

Wellicht had de moeizame rit naar het verre Luik er iets mee te maken , maar de Hagenaars waren na alle files in de eerste helft totaal niet bij de les in de ontmoeting tegen Liège Basket. Met een 53-25 ruststand leken The Royals weer tegen een grote nederlaag aan te lopen. Gelukkig herstelde de ploeg zich  in de tweede helft , zodat een draaglijke 87-67 eindstand op de borden verscheen. Maar wat als de ploeg ook in de eerste helft meer tegenstand had geboden?

Het begin van de wedstrijd was nog wel voldoende van Haagse kant. De eerste punten waren zelfs voor de bezoekers via Casey Lopes, Arben Camaj en Bart Bijnsdorp. Daarna was het over en sluiten. Het ontbreekt The Royals al wekenlang aan enig vertrouwen bij het afstandsschot – 50% tweepunters en 5 van de 19 driepunters – en als je wilt winnen moet je wel zelf scoren.

De stroef begonnen Belgische gastheren konden zo makkelijk in hun ritme komen en ondervonden zowel aan de driepuntlijn als onder de basket weinig tegenstand. Zonder zelf groots te spelen liep de score  al snel op voor de Luikenaren. Overigens in een opvallend sfeerloze hal. Het was dan ook geen wedstrijd om warm voor te lopen op een doordeweekse avond.

Tekenend voor het gebrek aan zelfvertrouwen van The Hague Royals was een fast break met een lay up die volledig mislukte. Dan zinkt zelfs de weinige overgebleven Haagse bluf je in de schoenen.

Herstel na de pauze

Voor coach Bert Samson dus de ondankbare taak om zijn mannen in de rust weer enigszins op de rails te krijgen. Dat dat lukte pleit zowel voor hem als voor de mentaliteit van het team. Aan het begin van het derde kwart stond er ineens een veel feller Haags team.

Nadat er twee minuten lang door niemand werd gescoord volgde een sterke fase met drie opeenvolgende steals en daaruit voorkomende scores. Vooral Bart Bijnsdorp speelde hierin met in totaal 22 punten – alweer- een hoofdrol. De 2.02 lange Bleiswijker was zoals vaak de laatste tijd de motor van de ploeg met zijn sterke blocks en aanvallende 1 op 1 acties.

Het inspireerde in ieder geval o.a. schutter Tom Ackermans, die een erg ongelukkige wedstrijd speelde, om het ook 1op 1 te proberen en dat ging hem beter af. Via een sterke derde periode (12-23) kropen de bezoekers dichterbij en kwamen bij 65-54 zelfs in het zicht van een sensationele comeback.

Zover liet Liège Basket het echter niet komen. Met een aantal driepunters – ja wat waren die schoten weer belangrijk – luwde het Haagse stormpje en liepen de Belgen weer uit tot een 20 punten verschil uitslag. Een beter resultaat zat er in , maar dan moet de bal wel vaker door het netje en niet ernaast.