Inter Rijswijk geeft zich niet zomaar gewonnen

De bekercompetitie. Voor het ene team een noodzakelijk oefenpotje en een beperking van vrije weekenden en vakanties, voor het andere team een doel om zich te meten met hogere geplaatste tegenstanders. Inter Rijswijk en de beker waren de laatste seizoenen geen geweldige combinatie, maar het tij lijkt gekeerd. Dankzij de eerste gewonnen bekerronde kreeg Inter Rijswijk de topsportstatus en mocht men tijdens de lockdown doorgaan met trainen. De wedstrijden in tussenronde en de achtste finales tegen Olhaco en Compaen leverden de Rijswijkers eindelijk een kans om zich te meten met hoger geplaatste broeders uit de Eredivsie. VCN, een laagvlieger in de eredivisie. Mogelijk een gelijkwaardige tegenstander en op een goede dag zeker een te kloppen tegenstander. Daarnaast speelde Inter in thuishal de Altis, waar naast een aardige delegatie van VCN ook een grote hoeveelheid Rijswijke supporters op de tribune plaatsnam.

De afgelopen weken bleef Inter Rijswijk redelijk gevrijwaard van corona-gerelateerde uitvallers binnen het team. Op het moment suprème bleken er toch enkele spelers voor het bekertreffen af te vallen. Vanuit Heren 2 werd er dankbaar gebruik gemaakt vandaag van de kwaliteiten van Emile van Haaren, Jacob Krijnsen en Tim van Adrichem. Zij sloten aan bij het eerste van Inter Rijswijk om de selectie van Willem Jan van Yperen te completeren.

De eerste set werd er fris en gelijkopgaand gestart. De afgelopen weken hadden de Rijswijkse mannen moeite om het eerste punt te scoren. Noud Doornheim dacht daar anders over. Een sterke service van VCN, met een mindere pass aan Rijswijkse zijde, werd door de startende Daniel Bassie tot een setup omgevormd. De binnenvliegende Noud Doornheim, scoorde direct het eerste punt. De toon was gezet. Een nog wat aftastend begin, waarbij VCN kort even uit dreigde te lopen, werd op de service van Bart Jan Stolk en Peter Veldman omgezet in een 14-12 voorsprong. Slordigheden aan Inter kant lieten de mannen uit Capelle weer bijkomen. De afstemming tussen midden Roel Oude Nijhuis en invallende spelverdeler Emile van Haaren was nog even te zoeken. Diezelfde Emile hield wel zijn buitenmensen vrij van een sluitende tweemans-blokkering. Ondanks de dreiging sloop VCN langzaam verder weg tot 16-21 voorsprong. De servicedruk viel aan Rijswijkse zijde langzaam weg en aanvallend bleef het slordig. De puntenmachine van het begin van de set draaide met haperende motor verder. Met 18-25 werd geëindigd in het voordeel van VCN.

De tweede set leek er nog even hetzelfde zand in motor van de eerste set te zitten. Inter Rijswijk rechtte echter zijn rug. De stabiel spelende Jurriaan Vink zette de passlijnen keurig uit en Daniel Bassie begon wat brutaler te spelen. Peter Veldman liet zich weer gelden van de 9 meter lijn. VCN nam een time-out bij 7-5 achterstand. Een serviceserie aan VCN zijde bracht ze weer voorbij de Rijswijkers, maar ook bij de laagvlieger uit de Eredivsie liep zeker niet alles vlekkeloos. Het niveau bleef erg gelijkwaardig. Inter Rijswijk kon halverwege de set zijn voorsprong meer vasthouden. Als eerste bereikten ze de 20. De muur van Max en Bart Jan zorgde voor het eerste punt boven de 20. In het volgende punt volgde een ware scrimmage aan het net. VCN wist hun aanvallende capaciteiten niet te benutten. Het setpoint volgende op 24-20, die direct door de Rijswijkers werd gescoord. 25-20, en de 300 man op de tribune vierden de gewonnen set mee.

De eerste punten in set drie kreeg Inter Rijswijk direct cadeau van VCN. Daarna volgde in de beginfase in een gelijkopgaande strijd. Kenmerkend waren de vele fouten aan weerszijden, waardoor de derde set niet echt losbarstte. VCN kroop stiekem naar twee punten voorsprong.  Op service van Noud Doornheim, leek Inter eindelijk te gaan volleyballen. Twee keer werd er sterk geblokkeerd. De set leek op gang te komen. In de goed gevulde sporthal nam Inter Rijswijk weer de voorsprong. Een solide spelende Kees de Hoogh was een ware plaag voor de VCN-verdediging. Een tactische time-out van coach van Yperen zorgde voor een serve-fout aan VCN zijde. De stand bleef in balans  met 18-18. Door individuele fouten liep VCN uit naar een 21-23. Een rommelige rally volgde. Met een laatste reddingspoging frommelde Peter Veldman de bal in het achterveld. 22-23. VCN kwam echter eerder op set-point en verzilverde deze direct, door de rally winnend af te sluiten. 22-25 en een stand van 1-2 voor de ploeg uit Capelle.

Inter Rijswijk startte de vierde set scherp.  Ondanks die scherpe insteek trok VCN bij 5-5 alweer langszij. VCN nam brutaal een voorsprong van 4 punten, mede door diverse fouten bij Inter Rijswijk. Een kleine opleving zorgde dat de achterstand weer iets werd ingelopen tot 2 punten. 13-15. Maar ook de fouten aan VCN-zijde mogen genoemd worden: er volgde geen genadeklap en Inter bleef in de wedstrijd. De dubbele wissel met Emile van Haaren en Max van Straten bracht Inter Rijswijk weer langszij op 16-16. Na gerommel aan weerszijden stond VCN alweer op 19-21. De strijd boven de 20 bleek een lastige opgave voor de Rijswijkers. De voorsprong die VCN eerder maakte, werd niet meer uit handen gegeven. 22-25.

Het bekeravontuur zit erop voor Inter Rijswijk. Ondanks een sterke pot met een iets gehavend team, kan men trots zijn op deze wedstrijd. Het behaalde niveau biedt genoeg perspectief voor de rest van het seizoen. De stijgende lijn in het niveau, de strijd en de volgestroomde tribunes in sporthal de Altis zullen voor het vervolg een mooie fundering zijn.

Redactie en foto’s: Inter Rijswijk