Deividas Kumelis (The Hague Royals): Boegbeeld met een Haags hart

In meerdere opzichten is de Litouwse captain van The Hague Royals Deividas KumelisĀ het gezicht van de nog steeds nieuwbakken profclub. Niet alleen binnen de lijnen is hij de man die de lijnen uitzet, die de eenheid binnen het team bewaart en die het contact met het publiek zoekt, ook buiten het veld is hij de vertegenwoordiger van zijn club. Tijd voor een nadere kennismaking met een bijzondere speler en een bijzonder mens.

Ons interview vindt plaats bij Taaltaal BV, een taalbureau in Scheveningen. Daar volgt Deividas een onderdompeling Nederlands, zes uur per dag intensief met de taal bezig zijn. Een mooi voorbeeld van hoe sport en bedrijfsleven elkaars partners kunnen zijn. Moe maar voldaan vertelt Deividas over zijn leven als basketballer.

ā€œAls je iets met je hart doet komt de rest vanzelfā€

Geboren in de hoofdstad Vilnius was Deividas al vanaf zijn prilste jeugd sport-minded, met Michael Schuhmacher als idool en Formule I op de TV als passie. Toch koos hij al vroeg voor basketball, de nationale sport van Litouwen. Als 6 jarig jochie sloot hij zich aan bij de Basketball Academy van Å arÅ«nas Marčiulionis, een van de grote namen in het Litouwse basketball. Hij zou daar tot zā€™n 18eĀ blijven.

Gedurende zijn schooltijd speelde hij in allerlei competities en teams: van school, van de stad en een amateur league. Een oud prof nodigde hem uit om mee te komen naar een top divisie club, waar hij al de kneepjes van het vak leerde van spelers die al een hele carriĆØre achter zich hadden. Even voor het begrip: de topteams in de BNXT league kunnen zich meten met de teams in de eerste league, de overige teams hebben het niveau van de tweede league in topland Litouwen.

Naast de nationale competitie doorliep Deividas de vertegenwoordigend jeugdteams van zijn land. Hij speelde in de Youth Euro League ā€“ en won die ook ā€“ en de Youth World Cup. Toch trok het avontuur al vroeg aan hem en het was dan ook niet verwonderlijk dat hij ja zei tegen een uitnodiging van een vriend om op het paradijselijke eiland Madeira als guard te komen spelen. Alhoewel het daar zwaar was ā€“ iedere uitwedstrijd betekende vliegen naar het vasteland van Portugal ā€“ herinnert hij zich het als spannend en avontuurlijk. Het absolute hoogtepunt was een bekerfinale tegen het gerenommeerde Benfica.

Op naar het noorden
Een jaar later maakte Deividas een eerste overstap naar de Nederlandse competitie bij Aris Leeuwarden. De overstap van het zonnige Madeira naar het wat koelere Leeuwarden ging hem makkelijk af. Hij is iemand die zich makkelijk aanpast aan nieuwe omstandigheden. Kumelis werd in twee seizoenen een gewaardeerde en graag geziene kracht en nog steeds heeft hij er veel contacten. Echter, na het tweede seizoen stond hij voor een lastige keuze. En elke keuze maakt hij met zijn hart.

De kans bestond om in zijn vaderland met het militaire team deel te nemen aan de Military World Games en die kans kon hij niet laten lopen. Hij werd dus soldaat en trainde voor een plek in het team. Het lukte hem en het bracht hem het sportieve hoogtepunt van zijn carriĆØre, als winnaars op het podium , geflankeerd door de teams van Amerika en China.

The Hague Royals
De manier waarop hij uiteindelijk in Den Haag terecht kwam tekent hem als mens. Na een verloren bekerwedstrijd met Aris tegen ZZ Leiden keek hij op naar de tribune waar hij iemand met een trui van de Litouwse top club Zalgiris zag. Ondanks zijn teleurstelling over de nederlaag stapte hij op de persoon af. Het bleek Skip Samson te zijn, zoon van toenmalige assistant coach Bert Samson van Leiden. Om een lang verhaal kort te maken: Skip is nu zijn teamgenoot en Bert is zijn coach bij The Hague Royals.

Captain en boegbeeld met een Haags hart
In Den Haag hebben ze Deividas Kumelis de afgelopen anderhalf seizoen leren kennen als een leider en een strijder. Helaas was het zonder publiek, maar de weinige aanwezigen en de volgers van de livestream zullen zijn 42 punten ā€“ met buzzer- beater ā€“ tegen BAL niet gauw vergeten.

Dit seizoen hebben zowel het team als Deividas het moeilijk gehad met ziekte, blessures en allerlei ander ongemak. Maar het team is zeker de laatste wedstrijden naar elkaar toegegroeid.. Dus is Kumelis optimistisch over de tweede seizoenshelft, waarin The Hague Royals Belgische tegenstanders ontmoet in de eerste BENE wedstrijdenreeks in de geschiedenis van het Nederlandse basketball. Zijn filosofie is daarbij duidelijk: zorg dat je een kern hebt van Nederlandse (regionale) spelers, aangevuld met een paar buitenlanders. Speel niet alleen voor de punten, maar speel vooral voor het team, de stad en de fans.

“Doe het met je hart, dan komt de rest vanzelf.”

Hijzelf gaf daar twee weken geleden het beste voorbeeld van. Toen in een lekker gevulde Sportcampus ā€“ veel kinderen, die hij eerder clinics had gegeven ā€“ in rouw werd gedompeld omdat door een technische storing de wedstrijd tegen Landstede Hammers werd gecanceld, stapte hij op het publiek af, haalde de kinderen naar beneden en begon spontaan samen met andere spelers aan een clinic. Het is hoe hij in het leven staat en hij vindt het precies passen in de filosofie van de Royals, waar hij bewondering heeft voor al diegenen die proberen tegen alle tegenwind in een club met toekomst neer te zetten. Niet alleen voor de glorie, maar vooral voor het plezier van de fans en de stad. Deividas Kumelis, een echte Haagse aanvoerder.

Redactie: Ruud van de Graaf
Fotoā€™s: Ruud van de Graaf/Manou Vellekoop-Dijkhuizen