Voorbeschouwing Saestum – ADO Den Haag Vrouwen

Op zaterdag 29 januari gaat het nieuwe seizoen van de KNVB Beker weer van start. ADO Den Haag Vrouwen wacht in de achtste finale een bezoek aan Saestum. Na de 0-10 overwinning op Saestum 2 in 2009, was het eerste elftal van de club uit Zeist daarna nog tweemaal de tegenstander. Op 5 april 2010 won de Residentieclub met 1-5 en op 18 februari 2012 werd het 0-2, beide keren eveneens in de achtste finale. Die laatste confrontatie, nu bijna tien jaar geleden, was uiteindelijk de opmaat naar de allereerste bekerwinst.

Saestum overwintert in de KNVB Beker dankzij winst van een groep met IJFC, USV Hercules en Sporting ’70, en vervolgens zeges op RVVH (0-4) en Ter Leede (2-2, 3-4 winst na strafschoppen). Daarmee staat de huidige koploper van de Topklasse, die nog geen punt verloor, voor het eerst sinds 12 februari 2019 in de achtste finale. Destijds was SC Heerenveen pas na verlenging te sterk voor de club, die in 2009 voor de vierde maal de beker wist te winnen.

ADO Den Haag Vrouwen verloor vorig seizoen pas in de finale nipt van PSV (0-1). Voor de laatste keer dat de Haagse ploeg de eerste wedstrijd in de KNVB Beker niet won, moeten we terug naar 15 februari 2014. SC Buitenveldert won na een doelpunt in de blessuretijd eveneens de strafschoppenreeks. In 2012, 2013 en 2016 wonnen de groengelen de finale.

“Ondanks de pijnlijke nederlaag in de finale was het een heel mooi toernooi,” kijkt Manon van Raay (foto) terug op vorig seizoen. “We hebben drie goede wedstrijden gespeeld en onszelf helaas niet beloond. Het meemaken van zo’n toernooi en zeker een finale was voor mij persoonlijk heel mooi.”

De 18-jarige aanvalster mocht tijdens de drie duels van vorig seizoen invallen. Wat is haar gevoel bij het bekertoernooi? “De KNVB Beker is voor ons natuurlijk een prijs die reëeler is om te winnen dan het kampioenschap. Daarom vind ik de beker ook heel leuk. Zeker omdat die overwinningen altijd voor een feestje zorgen. Na de overwinning tegen FC Twente vorig seizoen in de halve finale werden we onthaald door de fans. Dat was heel leuk om mee te maken. Maar mijn gevoel is niet anders dan bij de Eredivisie. Ik wil altijd net zo graag winnen en ben blij met elke minuut die ik speel, ongeacht de competitie.”

Zaterdag verwacht ze dat Saestum er alles aan zal doen om het ADO Den Haag Vrouwen lastig te maken. “Wij moeten ons eigen spel gaan spelen en zorgen dat we snel voor komen te staan. Dat voorkomt dat we tegen de tijd gaan spelen. Al met al denk ik dat het een leuke wedstrijd gaat worden met twee teams die graag willen winnen!”

De wedstrijd Saestum – ADO Den Haag Vrouwen wordt op zaterdag 29 januari gespeeld op Sportpark Saestum, gelegen aan de Noordweg-Noord 150 in Zeist. Aftrap is om 13:00 uur. De wedstrijd is live te volgen via de livestream van Saestum. 

Tekst: Ivo Schimmel

Foto; Ashton Tokromo