Medisch Centrum The Hague Royals buigt pas in tweede helft in Groningen

Het was op voorhand een ongelijke strijd voor The Hague Royals  tegen Donar. De Hagenaars vertrokken met slechts 9 spelers uit Den Haag, met naast o.a. Deividas Kumelis en Arben Camaj als afwezigen nu ook zonder Bart Bijnsdorp. Tijdens de wedstrijd werd het MASH – een ooit beroemde serie over een veldhospitaal in de Korea oorlog –  gehalte nog groter , met een snelle blessure voor Rick van der Salm (pols, ziekenhuis) en later voor Skip Samson, die slecht 2 minuten van de wedstrijd mocht genieten. Dus eindigde het team met Thomas de Deugd op het veld, die normaal in het 2e team van Lokomotief speelt. De eindstand 85-58 was dan ook geen verrassing, de ruststand 38-35 was dat wel.

Jens te Velde show

In het eerste kwart zetten The Royals de goede lijn van afgelopen donderdag tegen Yoast United voort. Er werd weer voor elke bal geknokt en dat leverde een bliksemstart op. De na een langdurige blessure weer speelklare Jens te Velde had het op zijn heupen en gooide er werkelijk alles in wat uit zijn handen kwam. Normaliter start hij op de bank, maakt zijn minuten en scoort 1 of 2 keer per wedstrijd met zijn specialiteit: de driepunter. Nu knalde hij er maar liefst 15 punten in in het eerste kwart en hield daarmee zijn ploeg op voorsprong.

Met Casey Lopes als enige pointguard- en daardoor constant in het veld- Vincent Alkema als lange man en de weer als gewoonlijk voor elke bal vechtende Snorri Vignusson werden de slecht schietende dure mannen van Groningen op een afstand gehouden. Vooral onder de eigen basket werden vrijwel alle rebounds gewonnen. En zo kon het gebeuren dat er tot ieders verbazing een tussenstand van 18-20 verscheen na 10 minuten basketball.

Ook in het tweede kwart gaven de bezoekers via een 1-3-1 zone de tegenstander weinig ruimte. Die zocht z’n toevlucht voornamelijk in 3 punters, maar daarbij faalden ze hopeloos. Deze keer was het Casey Lopes die zijn ploeg op sleeptouw nam en lang in de race hield. En als de Hagenaars niet zoveel makkelijke turnovers hadden weggeven hadden ze ook dit kwart met een voorsprong kunnen afsluiten. Nu kon Donar nog net aan het einde de score in hun voordeel ombuigen, 38-35.

Daarmee was het dan ook wel gedaan met de Haagse dadendrang. De benen liepen bij de spelers, die vrijwel de gehele wedstrijd op het veld stonden, vol. Dus verdween de zorgvuldigheid en kwam er verdedigend meer ruimte voor de individuele klasse van de gastheren. Het verschil werd snel groter en eindigde pas bij 76-52 aan het eind van het kwart.

In het laatste kwart was het heelhouden geblazen en het verschil niet te groot laten worden.  Dat lukte gedeeltelijk via Tom Ackermans en Vignisson die op karakter hun scores maakten. Ook Knepa liet de positieve kant van zijn wisselvalligheid zien, maar de mooiste score was van Casey Lopes die al draaiend en kerend door de gehele verdediging van Donar dribbelde. 27 punten is een groot verschil voor een BNXT league wedstrijd , maar wie de wedstrijd gezien heeft – en dat moest dan via Donar want de BNXT livestream had weer eens kuren – zag dat The Royals onder deze omstandigheden een prima prestatie leverden. M.o.m. werd met 18 punten Jens te Velde.

Redactie: Ruud van de Graaf