Inter Rijswijk komt uiteindelijk weer bovendrijven tegen Compaen

Compaen en Inter Rijswijk mochten deze week het spits afbijten in de achtste finale van de Nationale bekercompetitie. De Rijswijkers mochten zich gelukkig prijzen met de thuisploeg, aangezien Compaen afgelopen zaterdag wist te winnen in het Groningse Bedum. Daarmee werd de gasten een doordeweekse bekerwedstrijd in het verre Noorden bespaard. De aanloop naar de wedstrijd in Oostzaan is in een aantal trefwoorden te omschrijven: doordeweekse avond, amper 3 dagen geleden een hele wedstrijd in de benen, een glad vloertje en een snijdende kou in sporthal ‘t Twiske. Zoals in de voorbeschouwing reeds werd beschreven: genoeg elementen voor spannend potje bekervolleybal. Voeg daarbij het harde aanvalsgeweld van de thuisploeg en de bravoure van de gasten en je hebt twee teams die niet voor elkaar onder willen doen.

Compaen begon de eerste set met flinke service druk, zij wilden laten zien dat ze niet voor niks naar Bedum zijn geweest. De Rijswijkers kwamen vanaf punt één moeizaam onder deze druk uit en de Rijswijkse passlinie had de nodige moeite met de floaters van Oostzaanse zijde. Moeizaam en mondjesmaat werd er via de buitenkant gescoord. Halverwege de eerste set kwam Inter Rijswijk wat meer in het ritme en leek er met hulp van de kant wat beleving in het spel te komen. De dubbele wissel met Daniël Bassie en Peter Veldman bracht de ploeg op voorsprong. Met name Veldman had van de servicelijn een belangrijke rol, hij wist met zijn sprongopslag de passlinie van Compaen te laten piepen en kraken. Uiteindelijk redde Inter Rijswijk het om de voorsprong te behouden en als eerste de 25 aan te tikken.

Op het tandvlees werd de eerste set binnen geharkt. Vandaar het streven om de tweede set wel strak te starten. Dat bleek moeilijk, maar het bleef in het begin van de set gelijk opgaand. Enkele eigen fouten en onzichtbare netfouten later, keek Inter Rijswijk al weer tegen een achterstand aan. De gelatenheid droop ervan af. Coach Willen Jan van Yperen greep al vroeg na zijn twee time-outs. En uiteindelijk met diverse wissels, leek er weer nieuw elan in de ploeg te komen. Een spannende slotfase volgde. Een achterstand van 7 punten werd met de nodige kunst en vliegwerk ingelopen tot 1 punt.  Bij 24-23 lukte het Oostzaanse team om onder de druk vandaan te komen en het set-point binnen te slaan.

Een deja vu met afgelopen zaterdag. Olhaco of Compaen, beide teams zijn in staat om Inter Rijswijk tegen zichzelf te laten spelen. De derde set werd mede daarom wederom een gedenkwaardige set. Opnieuw keken de Rijswijkers al snel tegen een achterstand aan. Vervolgens wist de kleinste middenman van het veld, Bart-Jan Stolk, de langste middenman van het veld te verschalken en creëerde daarmee openingen voor zijn buitenmannen. Diezelfde Bart-Jan liet met zijn floaters een achterstand van 7 punten reduceren tot 3. Inter Rijswijk nam het initiatief terug en dwong de Compaenen tot fouten. Op het eerste set point sleepten de gasten direct de set binnen.

De achterstand werd afgewend en bood perspectief voor de laatste set. Compaen startte met een andere pass- en aanvalslinie. De Rijswijkers leken hier even door van hun stuk gebracht maar herpakten zich op tijd. Aan de hand van de enthousiaste Noud Doornheim kwam er weer schwung in het Rijswijkse spel. De passing werd beter verzorgd en aanvaller Kees de Hoogh en Roel Oude Nijhuis kregen de kans om hun scorend vermogen aan te spreken. Diezelfde Oude Nijhuis tekende wederom voor het laatste punt van de wedstrijd, maar deed gelukkig met meer souplesse. Een 1-3 overwinning voor de Rijswijkse equipe. Met horten en stoten werd de deur naar de kwartfinale van het Nationale bekertoernooi geopend.

Ondanks het wisselende spelbeeld kan het een verdiende beloning worden genoemd vanwege de teamgeest, mentaliteit en vechtlust. Ondertussen is duidelijk dat VCN uit Capelle tegenstander zal zijn in de volgende ronde. Leuk voor Inter die aan de overkant van het net enkele oud-teamgenoten zullen wederzien. Het biedt dus een leuk affiche voor de kwartfinale, met een thuiswedstrijd en publiek in het vooruitzicht.

Inter Rijswijk zal zich komende week verder gaan richten op de eerst volgende competitiewedstrijd. De studenten van Protos mogen zich naar de Altis begeven. Hopelijk heeft Inter Rijswijk nu genoeg ritme om met iets meer souplesse een wedstrijd te starten. De mogelijkheid dat er weer publiek aanwezig mag zijn, biedt in ieder geval perspectief om er weer een groot ouderwets volleybalfeest van te maken.

Redactie: Inter Rijswijk