ADO Den Haag vrouwen nipt onderuit in Amsterdam tegen Ajax

De vrouwen van ADO Den Haag hebben vrijdagavond in Amsterdam tegen de Ajax vrouwen op sportcomplex de Toekomst de competitie hervat. De Amsterdamse vrouwen, koploper in de Pure Energie Eredivisie vrouwen, trokken uiteindelijk met 2 – 1 aan het langste eind na bij rust nog met 0 – 1 achter gestaan te hebben.

Het eerste wapenfeit in Amsterdam kwam van oud ADO speelster Chasity Grant die haar schot over het Haagse doel zag verdwijnen. De bezoekers werden na een kleine twintig minuten voor het eerst gevaarlijk maar de voorzet van Liz Rijsbergen werd geblokt door de Amsterdamse defensie waardoor Jaimy Ravensbergen niet gevaarlijk kon worden. Vijf minuten later pakte de Haagse vrouwen een 0 – 1 voorsprong door Maartje Looijen die een fantastische voorzet van Amber Verspaget simpel afrondde. In het restant tot de rust viel er niet veel meer te beleven behoudens een schot van aanvoerder Gwyneth Hendriks van de bezoekers die de bal door de Amsterdamse keepster tot corner verwerkt zag worden.

Na de rust had Polak doelpuntenmaakster Looijen vervangen door Nikki IJzerman. De thuisploeg ging uiteraard gelijk op zoek naar de gelijkmaker en na ruim vijf minuten was het Victoria Pelova (oud-ADO), die een minuut eerder al een schot rakelings naast het Haagse doel had zien verdwijnen, die op aangeven van Romée Leuchter de 1 – 1 aantekende. De koploper in de Pure Energie Eredivisie vrouwen  ging daarna op zoek naar de voorsprong en in de 65e minuut kopte Stefanie van der Gragt uit een corner van Sherida Spitse de Amsterdamse vrouwen op een 2 – 1 voorsprong. Om toch nog een resultaat te halen bracht Polak Jannette van Belen in die Romy Speelman afloste.  Een kwartier voor tijd was ADO dicht bij de 2 – 2 maar het schot van Rijsbergen werd door Regina van Eijk knap tot corner verwerkt die overigens verder niets opleverde. Vanzelfsprekend moesten de ADO vrouwen meer risico gaan nemen en dat bood de thuisploeg de kans om uit de counter op zoek te gaan naar de 3 – 1 en na ruim tachtig minuten werd dat bijna werkelijkheid maar Barbara Lorsheijd kwam in een één op één situatie met spits Leuchter als overwinnaar uit de strijd. Ondanks nog een aantal wissels aan Haagse kant slaagde de bezoekers er ook in de extra tijd niet meer in om in ieder geval nog één punt uit deze wedstrijd te halen en zochten teleurgesteld de kleedkamer op.

Volgende week vrijdag 21 februari ontvangen de ADO vrouwen in het Cars Jeans Stadion PEC Zwolle dat eerder dit seizoen de Haagse vrouwen met 3 – 0 de baas bleef.                     

Karakteristieken

Ajax – ADO Den Haag:  2 – 1 (0 – 1)

Scheidsrechter: Eren

Scoreverloop: 24e min. 0-1 Looijen, 51e min. 1-1 Pelova, 65e min. 2-1 v.d.Gragt

Gele kaarten: Bouzerrade, Doorn Altelaar (Ajax), Rijsbergen (ADO Den Haag)

Toeschouwers:  0

Opstelling Ajax: v.Eijk, v.d.Velde (63/v.d.Velde), Doorn, v.d.Gragt, Bouzerrade (46/Hoekstra), Spitse, Bakker, Noordam, Pelova, Leuchter, Grant

Opstelling ADO Den Haag: Lorsheijd, v.Oosten (77/Douma), Hendriks, Raaijmakers, Nelemans, v.d.Westeringh, Verspaget, Speelman (71/v.Belen), Rijsbergen (84/v.Raay), Ravensbergen, Looijen (46/IJzerman)

Redactie: Rob Blankenstein
Foto: Archief