Vrouwen ADO Den Haag blijven de vrouwen van Excelsior de baas

Na het knappe gelijkspel (4 – 4) van afgelopen zondag uit bij koploper FC Twente stond vrijdagavond de laatste thuiswedstrijd van 2021 tegen Excelsior Rtd. op het programma. Van de laatste zeven wedstrijden ging er voor de ploeg van trainer Sjaak Polak maar één verloren en in eigen huis bleven de Haagse vrouwen  tot nu toe ongeslagen.

Op het Pr.Irene Sportpark in Rijswijk kwam het eerste gevaar van de Rotterdamse vrouwen toen een indraaiende hoekschop van de bezoekers maar net werd weggekopt door Jannette van Belen. Na dit eerste wapenfeit van de kant van de bezoekers was het Liz Rijsbergen die een veelbelovende slalom op het laatste moment geblokkeerd zag worden. Vlak hierna kwamen de Haagse vrouwen op voorsprong door Jolina Amani die een voorzet van Kayra Nelemans via het hoofd  in het Rotterdamse doel liet verdwijnen. Nauwelijks twee minuten later trof Amani opnieuw doel na een perfecte assist van Rijsbergen. Na krap een half uur kon Pleun Raaijmakers met een kopbal uit een corner van Nelemans de score opvoeren naar 3 – 0. Tot de rust bleef de ploeg van trainer Sjaak Polak duidelijk de bovenliggende partij waarbij Bo Vonk nog de aandacht op zich vestigde met een schot die door doelvrouw Ricci Geenen uit het doel werd gebokst.

Na de rust gingen de bezoekers driftig op zoek naar een goal en het was Fréderique Nieuwland (ex- ADO) die al vrij snel de 3 – 1 aantekende. De Haagse vrouwen antwoordde vrijwel gelijk. Aanvoerder Gwyneth Hendriks nam een vrije trap zo ontzettend hard dat de Rotterdamse muur bijna omver klapte en uit de herkansing was het Amber Verspaget die de lat trof. Vijf minuten na de 3 – 1 viel ook de 3 – 2 uit een vrije trap door Sabrine Ellouzi waardoor de spanning weer helemaal terug was.  Even leek de Haagse formatie aangeslagen maar onder meer Jamy Ravensbergen op aangeven van Hendriks was al dicht bij de 4 – 2 maar de Rotterdamse doelvrouw wist haar net van scoren af te houden. Toch viel het vierde doelpunt na ruim een kwartier spelen toen Rijsbergen profiteerde van een indraaiende voorzet van Van Belen waarbij Ravensbergen als bliksemafleider fungeerde. Dat de score daarna niet verder opliep was een klein wonder want doelpogingen van Ravensbergen en een schot van de ingevallen Romy Speelman op de lat voorkwamen een hogere eindstand. Laura Dankelman en Akke van den Born kregen van Polak nog wat speelminuten en maakten daarmee hun debuut in de Pure Energie Eredivisie vrouwen.

Volgende week zondag (19 december) sluiten de ADO vrouwen de eerste competitiehelft af met een bezoek aan de vrouwen van PSV.

Karakteristieken:

ADO Den Haag – Excelsior Rtd.:  4 – 2  (3 – 0)

Scheidsrechter:  Vink

Scoreverloop: 7e min. 1 – 0 Amani, 9e min. 2 – 0 Amani, 28e min. 3 – 0 Raaijmakers, 52e min. 3 – 1 Nieuwland, 57e min. 3 – 2 Ellouzi, 62e min. 4 – 2 Rijsbergen

Gele kaarten: Nelemans, v.Oosten (ADO Den Haag), Noordermeer (Excelsior Rtd.)

Toeschouwers:      0

Opstelling ADO Den Haag: Lorsheyd, Vonk, Hendriks, Raaijmakers, Nelemans (68/Dankelman), Verspaget, v.d.Westeringh (76/v.Raay), Ravensbergen, Rijsbergen, v.Belen (68/Speelman), Amani (38/v.Oosten)

Opstelling Excelsor Rtd.: Geenen, Rijks, Noordermeer (72/Hendriks), Nieuwland (83/v.Goch), Ridder, Kleine, v.Vliet, Piqué, v.Bokhoven (72/Coelho Aurèlio), Ellouzi, Kersten (46/Versluis)

Foto’s: Martin van Oostveen