The Hague Royals toont karakter in spannende Haaglanden clash

Het met veel spanning tegemoet geziene bekertreffen tussen The Hague Royals en Lokomotief Rijswijk is geeindigd in een 82 -91 overwinning voor de Haagse profs. De overwinning kwam met name tot stand in de laatse periode toen de kracht en de absolute wil om te winnen bij de Hagenaars de doorslag gaf.

Vooraf hadden The Royals al een verrassing voor “Loko” in petto, het heroptreden van Bart Bijnsdorp. Vorig seizoen werd hij een van de meest opvallende spelers in de DBL met zijn vele rebounds en killer- blocks. Vanaf nu komt hij de naar Amerika teruggekeerde Bryce Smith vervangen. Hij bleek het basketballen nog lang niet verleerd te zijn en drukte met zijn power aanwezigheid meteen zijn stempel op de wedstrijd.

IJskoude start van de Viking

Dat de  mannen van Lokomotief geen walk-over zouden worden was al van tevoren bekend. Het ingespeelde team was erop gebrand de professionele buren te laten struikelen  en van een klasse verschil was niets te merken. In de beginfase namen zij brutaal het initiatief. De scoringsdrift van de Rijswijkers vroeg gelijk om een antwoord en dat kwam er ook. Niet voor de eerste keer kende Snorri Vignisson een uitstekende start en hij tekende dan ook voor de meeste punten in het eerste kwart.

Wel hadden The Royals weer last van teveel turnovers, die gretig door Lokomotief werden verzilverd. Zo ging het heen en weer en was het uiteindelijk Jens te Velde die met zijn specialiteit, de driepunter, het verschil maakte in de laatste minuut, 20 -22 na het eerste kwart.

Traditionele inzinking leidt niet tot paniek

Het tweede kwart begon zoals het de laatste weken in de BNXT league gaat. The Hague Royals was even de weg kwijt , waarvan de gastheren meteen goed gebruik maakten. Zij liepen uit tot 32-25, waarna Deividas Kumelis zich begon te roeren. Met name door zijn toedoen en de goed van de bank komende Marnexson Knepa knokten The Royals zich stukje bij beetje terug. Met een driepunter in de laatste seconden bracht Kumelis de achterstand terug tot twee punten : 42-40.

Het derde kwart kende een bloedstollend scoreverloop. De beide teams gaven elkaar niets toe. Bij Loko was met name Lars Jansen een plaag voor de Haagse defensie. Soms met een individuele actie maar zeker ook met een aantal ragfijne driepunters. Telkens kwamen de gastheren een paar punten voor , maar The Hague Royals knokte zich weer in de wedstrijd terug. Hierbij speelde de verloren zoon Bart Bijnsdorp een hoofdrol. Fysiek sterk in de verdediging maar ook makkelijk scorend gaf hij The Royals de power die ze nodig hadden. Toen in de laatste minuut Knepa de bezoekers eindelijk op voorsprong bracht tekende een gunstig resultaat zich af.

In het laatste kwart leek het of de pijp bij de Rijswijkers een beetje leeg was. The Royals gooiden er nog een fysiek schepje bovenop en dat betaalde zich uit. Bijnsdorp bemoeide zich weer met het aanvallende werk en via Kumelis en de hard werkende Casey Lopes liepen de bezoekers stukje bij beetje weg. Arben Camay liep tegen zijn vijfde fout aan, maar dat gold ook voor “plaaggeest” Lars Jansen.

Vooral veel fouten en daaropvolgende vrije worpen braken Loko op. The Royals mochten telkens naar de vrije worp lijn om de tegenstanders op een onoverbrugbare achterstand te zetten. Bij 82-91 was de overwinning een feit, evenals het bereiken van de  de kwartfinale waarin Feijenoord wacht. Met Kumelis als topscorer ( 20) en Bijnsdorp als Man of the Match. Misschien betekent zijn terugkomst ook een keerpunt in de BNXT league. Maar ook alle hulde aan Lokomotief dat zich een hel lastige tegenstander toonde met individueeel een aantal klasse spelers.

Redactie: PR The Hague Royals – Ruud van de Graaf