Inter Rijswijk (ont)goochelt

Op papier was het een topper in de Topdivisie B. Nummer 3 tegen de nummer 4, wie haakt aan en wie verzandt in de subtop? Mooie woorden, mooie gedachten. Deze wedstrijd mag echter zeker niet de naam krijgen van een “topper”. Eerder een rommelpot. Waar echte strijd, hoogstaand en spectaculair volleybal uitbleven.

Frustraties over eigen fouten, versterkt door enkele andere interpretaties van de volleybalregels bij de leidsman, lieten de gemoederen aan Rijswijkse zijde soms hoog oplopen.

Meerdere plannen werden van de week bedacht en getraind door hoofdcoach Willem Jan van Yperen, maar geen van die plannen kon eigenlijk worden uitgevoerd. Door het ontbreken van de geblesseerde Pim Mossel en de zieke Kees de Hoogh waren de wisselmogelijkheden zeer beperkt.

Desondanks werden de Zaanse mannen in de eerste set direct onder druk gezet door diagonaal Peter Veldman. Met een goede serviceserie bezorgde hij Inter Rijswijk een voorsprong. Eigen fouten zorgden echter voor een gelijk opgaande strijd.

De verdienstelijke passing van Jeffrey van Wijk en Jurriaan Vink zorgde dat spelverdeler Daniel Bassie alle mogelijkheden had om zijn aanvallers te bedienen. Met enige regelmaat was het spel alleen niet zuiver genoeg om de punten aan eigen kant te houden en de eerste set ging naar Zaanstad.

De gelijk opgaande trend tussen Rijswijk en Zaanstad werd in set twee doorgevoerd. Pas in het einde van de set ontstond er echte strijd. Coach Willem Jan van Yperen goochelde een wissel uit zijn hoge hoed, waarbij Max van Straten de verdienstelijke spelende Daniel Bassie kwam vervangen.

Zowel Max als Noud Doornheim kwamen er achter dat spelverdelen een kunst op zich is, maar met vereende krachten en lelijk spel werd de set wel binnen geharkt.

Nadat deze geslaagde goochel-act dachten we met enige regelmaat dat we vaker de trukendoos in het veld open konden gooien. Helaas bleek ook dat we daar vaker op moeten oefenen. In set drie lukte het nog om de twintig te bereiken. In set vier was dat al niet meer mogelijk.

De service aan Zaanse zijde was warmgedraaid en de passlinie van Rijswijk had geen antwoord meer. Het geloof in nog een Houdini-act was ondertussen allang weggezakt. Met setstanden 25-22, 23-25, 25-21 en 25-17 kan de 3-1 overwinning van Zaanstad afgetekend worden genoemd.

Voorlopig blijft Inter Rijswijk een spannende subtopper met potentie in de Topdivisie B. Volgende week worden de degens gekruist met een oude bekende. De mannen van Peelpush komen na ruim een jaar weer eens op bezoek in Rijswijk. Garantie voor spanning, sensatie en spektakel in de Altis. En wie weet zit er nog een goocheltrucje in het vat.