The Hague Royals strijdend ten onder tegen ijzersterk schietend Bal

Na de mislukte seizoensopening van afgelopen vrijdag tegen Apollo Amsterdam – de buzzer beater bleef nog lang nagalmen – herstelden The Royals zich in ieder geval qua veldspel tegen het uitstekend op elkaar ingespeelde BAL uit Weert.

Nadat in het eerste kwart gelijke tred werd gehouden met de Limburgers slaagden de voor het eerst met een luidruchtig thuispubliek spelende Hagenaars er niet in om het hoge niveau vast te houden en verloren uiteindelijk met 64-81.

In een gezellig gevulde Sportcampus Zuiderpark begonnen beide teams veelbelovend aan het eerste kwart. De driepunters van de als vanouds met scherp schietende talenten van BAL werden gepareerd met al even mooie driepunters van de Amerikanen Arben Cabaj en Bryce Smith. De beide buitenlandse versterkingen waren afgelopen vrijdag nog nagenoeg onzichtbaar maar lieten vandaag zien dat ze veel in hun mars hebben als ze eenmaal helemaal gesettled zijn in Den Haag.

Het hele eerste kwart was verder van een aangenaam niveau en het publiek vermaakte zich uitstekend met de beide teams die elkaar geen duimbreed toegaven. Na tien minuten stond er een tussenstand van 21-22 op het scorebord: alles open, leuke pot.

In het tweede kwart bleek al snel dat The Royals het hoge niveau van het eerste kwart niet konden vasthouden. Dit had een aantal oorzaken. Ten eerste hebben de Haagse starting pointguards Deividas Kumelis en in mindere mate Casey Lopes hun topvorm nog lang niet gevonden. Met name Kumelis speelde voornamelijk tegen zichzelf en werd opvallend vaak gewisseld. Verder waren zowel de aanvallende als verdedigende rebounds niet goed verzorgd.

Dit ondanks genoeg lengte onder de basket. Het heeft voornamelijk te maken met timing en een ingespeelde rolverdeling. Die is er nog niet , maar zal hopelijk in de loop van het seizoen veel duidelijker worden.  Ook kwam er van de bank te weining scorend vermogen om de basis vijf aan te vullen.

SANDER HOLLANDERS

Na een ruststand van 35-47 bleef het verschil aanvankelijk rond de tien punten schommelen. De Limburgers bleven doen waar ze goed in waren: van afstand schieten en het lukte The Royals niet om de tegenstander voldoende onder druk te zetten. Telkens als de gastheren dachten iets dichterbij te kruipen was het vooral uitblinker Sander Hollanders die met zijn gevreesde schoten de Haagse verdediging geselde. Zes op acht driepunters is een gemiddelde dat de Royals niet elke wedstrijd hopen tegen te krijgen, anders wordt het een lastig verhaal.

Toen de bezoekers naar een puntenverschil van zestien waren uitgelopen leek een grote nederlaag onafwendbaar. Het tekent echter de Haagse teamgeest dat er niet werd opgegeven en dat dit verschil tot aan het einde op het bord bleef staan.

Vooral Bryce Smith onderscheidde zich in  deze wedstrijd al blijft het gevoel hangen dat hij tot meer in staat is dan hij liet zien. De 64-81 nederlaag lijkt dan ook fors maar met een Kumelis in goede doen, betere rebounds en een meer zelfverzekerde bank is er zeker meer mogelijk in Den Haag. Dat gaat er dan ook zeker een keer uitkomen.

Man van de wedstrijd aan Haagse kant : Bryce Smith met 23 punten. Pikant detail: met Snorri Vignisson zat waarschijnlijk de eerste Ijslander ooit op de bank in het Nederlandse topbasketball. Nog zonder minuten in deze wedstrijd maar dat zal niet lang meer duren.