The Hague Royals in laatste seconde onderuit tegen Apollo in draak van een wedstrijd

The Hague Royals

The Hague Royals zal zich de overture van het eerste BNXT seizoen nog lang blijven herinneren. In een wedstrijd vol miscommunicatie en mislukte schoten van beide kanten wist Apollo Amsterdam in de laatste seconde met een driepunter de wedstrijd naar zich toe te trekken. Eindstand 47-46.

Of het aan teveel adrenaline lag of aan de aanwezigheid van voor het eerst weer toegelaten publiek; na vier minuten in de wedstrijd stond de ongelooflijke stand 2-2 op het bord. Beide ploegen grossierden in slordigheden waarbij de Amsterdammars vooral slecht schoten en de Hagenaars otzettend veel turnovers kregen en zodoende helemaal niet aan schieten toekwamen. Een nerveuze start was natuurlijk wel begrijpelijk, maar daarna werd het absoluut niet beter. Zo kon het gebeuren dat de eerste tien minuten werden afgesloten met een 4-5 tussenstand.

Ook in het tweede kwart bleef het flipperkast basketball waarbij vrijwel elke actie tot mislukken gedoemd was. Bij drijvende kracht Deividas Kumelis lukte niets en de nieuwe Amerikaan Bryce Smith leek last te hebben van “butter fingers”; alles vloog tegen de ring of raakte zelfs de ring niet. Amsterdam maakte er maar matig gebruik van, maar liep aanvankelijk toch uit naar 12-5. Bij 14-10 na 17(sic) minuten viel dan eindelijk de eerste driepunter van de wedstrijd door Arben Cabaj, de andere nieuwe Amerikaan van de Royals. Via een kleine oprisping van eveneens nieuwkomer Marnixson Knepa kwamen The Royals bij het rustsignaal langszij.

Ackermans valt op

Werd het in de tweede helft beter? Eigenlijk niet. Geen van  beide ploegen wist met een tussensprint uit te lopen en daardoor bleef het wel ontzettend spannend. Wie zich wel aan de algemene malaise onttrok was de van BAL Weert overgekomen  Tom Ackermans. Hij bewees over een goed afstandsschot te beschikken en hield The Royals met driepunters in de race. Ook Casey Lopes kwam wat meer los en stichtte gevaar met enkele sterke dribbels.

Apollo liep nog een keer vijf punten uit maar daarna ontliepen de ploegen elkaar vrijwel niets. Het werd steeds duidelijker dat het gelukkigste team zou gaan winnen. Maar dat het zo dramatisch zou worden hadden weinigen verwacht. Twee minuten voor tijd stond het 41-40 en was er nog steeds niets over de uitkomst te vooespellen. De niet in de wedstrijd zittende Kumelis begon met al zijn ervaring te forceren en vrije worpen uit te lokken. Dat leek tot succes te leiden toen hij met 19 seconden op de klok eindelijk zijn eerste driepunter liet noteren.

Omdat de Hagenaars nog maar twee teamfouten hadden  – bij vijf fouten krijgt de tegenstander steeds vrije worpen –  werd getracht de laatste  Amsterdamse aanval door overtredingen te onderbreken.  Ook dat leek te helpen, totdat  de bal in de laatste seconde bij een speler terechtkwam die net achter de driepuntlijn aanlegde … en scoorde. De eerste pitch invasion van het seizoen en dure punten weggegeven.

Lange tijd om te treuren is er echter niet . Zondag komt om 15.00 uur het Limburgse BAL op bezoek, dat wel zijn eerste wedstrijd wist te winnen.  Met publiek, voor het eerst. Hopelijk ook met een op revanche belust The Hague Royals.

Redactie: Ruud van de Graaf