46ste NN CPC Loop Den Haag verplaatst naar 2022


De NN CPC Loop Den Haag zal dit jaar alleen in virtuele vorm plaatsvinden. De op 26 september geplande 46ste editie van hét hardloopevenement-voor-iedereen is verschoven naar zondag 13 maart 2022. De startbewijzen blijven geldig.

Na uitvoerig overleg met de gemeente Den Haag is vastgesteld dat het organiseren van een mega-evenement met ruim 40.000 deelnemers én een veelvoud aan toeschouwers op korte termijn niet realistisch is. Er zijn te veel onzekerheden over de manier waarop de NN CPC Loop Den Haag op 26 september eventueel zou kunnen doorgaan.

,,Zelfs áls de anderhalvemeter-regel voor die datum zou worden losgelaten, moeten wij vrijwel zeker met andere beperkende corona-bepalingen rekening houden,’’ beseft organisator Mario Kadiks. ,,Hoe te handelen met het vele publiek, is daarbij misschien wel het grootste dilemma. Het is hoe dan ook een niet te hanteren probleem dat wij pas in een veel te laat stadium van onze voorbereiding horen wat de nieuwe voorwaarden precies zijn.’’

Kadiks: ,,De tijdnood is te hoog. Het vaststellen van de gewenste scenario’s voor deelnemers en publiek kan pas plaatsvinden nadat de nieuwe maatregelen van de regering bekend zijn gemaakt. Vervolgens moet de gemeente die toetsen en goedkeuren. Met het oog op de korte tijd die daarna nog rest, vinden wij het niet realistisch om de diverse scenario’s goed en zorgvuldig uit te voeren. De ‘CPC’ is een sprankelend feest, dat veilig moet kunnen worden gevierd.’’

Het aanvankelijke plan van de regering om per 20 september de corona-regels verder te versoepelen, is inmiddels onhaalbaar gebleken. Kadiks: ,,Dat voornemen om te versoepelen stemde ons optimistisch en wij hadden daarom gehoopt al veel eerder duidelijkheid te krijgen. Dat is helaas niet gebeurd en de tijd is straks te krap om de organisatie aan te passen aan nieuwe eisen. We willen niet blijven afwachten en het risico nemen dat de CPC Loop Den Haag alsnog op het allerlaatste moment moet worden afgelast. De deelnemers dienen tijdig te weten waar ze aan toe zijn.’’

De NN CPC Loop Den Haag telt jaarlijks meer dan 40.000 inschrijvingen. De loopklassieker staat internationaal bekend als een halve marathon van topniveau. Het evenement biedt daarnaast op diverse afstanden breedtesporters van elke leeftijd de kans zichzelf te overtreffen op het mooie, snelle parcours en geldt ook als familiefeest. De scholenloop is bovendien de grootste van het land.

,,De impact van het organiseren van zo’n veelomvattend evenement is groot,’’ zegt Kadiks. ,,Spijtig dat we dit besluit hebben moeten nemen, want velen verheugden zich op de CPC Loop Den Haag. Wij doen niets liever dan zo veel mogelijk mensen in beweging brengen. Zo willen we een bijdrage leveren aan een gezondere samenleving, maar dat moet wel op een verantwoorde manier kunnen. De regels van de overheid zijn daarbij voor ons altijd leidend. Titelsponsor Nationale-Nederlanden is het volledig eens met onze beslissing.’’

Als nieuwe datum van de 46ste NN CPC Loop Den Haag is zondag 13 maart 2022 gekozen. Eerder dit jaar was het evenement vanwege Covid-19 al verschoven van 7 maart naar 26 september. Net als toen blijven de reeds aangeschafte startbewijzen geldig. De deelnemers ontvangen hierover per e-mail persoonlijk bericht van de organisatie.

Virtueel gaat de NN CPC Loop Den Haag wel door. Met een unieke belevingsapp kan iedereen een van de afstanden op een zelf gekozen parcours afleggen. Geïnteresseerden kunnen zich hiervoor binnenkort gratis aanmelden.