Badmintonner Mark Caljouw is zijn olympisch debuut in Tokio begonnen met winst in de groep. De Rijswijker  was met 17-21,21-9,21-10 te sterk voor de Israëliër Misha Zilberman. Caljouw (26), van het Haagse DKC, is de eerste Nederlandse single-speler op de Olympische Spelen  sinds Jeroen van Dijk in 1996. Woensdagochtend om 11 uur speelt hij zijn laatste groepsduel voor een plek in de kwartfinale. Sai Praneeth uit India is dan zijn tegenstander.

Robin Tabeling (eveneens van het Haagse DKC) en Selena Piek hebben hun optreden in  het gemengd dubbelspel afgesloten met  een overwinning. In het derde groepsduel wonnen, na eerder tweemaal verloren te hebben, van Adham Hatem Elgamal en Doha Hany binnen 19 minuten.                     

Slagter
De 3×3-basketballers, met de in de Haagse regio opgegroeide Arvin Slagter, staan op de Spelen in Tokio na zes van de zeven groepsduels tweede. De dag begon in mineur door een  17-18 verlies tegen België in de verlenging. Ross Bekkering viel uit met een pijnlijke vinger, maar kon na een bezoek aan het ziekenhuis weer meedoen tegen Polen. In de verlenging sloeg Oranje toe: 22-20.  

De Goede
De Nederlandse hockeysters, met in de gelederen de nieuwbakken HGC-aanwinst Eva de Goede,  hebben ook hun tweede groepsduel gewonnen. Ierland werd  eenvoudig met 4-0 verslagen. Voor Oranje scoorden Albers, Pheninckx, Leurink en Matla.

Badloe
Windsurfer Kiran Badloe staat ook na de tweede dag van het olympische zeilen in de RS:X-klasse op de derde plaats.  Met een eerste, tweede en zesde plaats leek hij de leiding te hebben overgenomen.  Een protest van concurrent Mattia Camboni, vanwege hinderen in race 5, zorgde ervoor dat Badloe strafpunten kreeg. Achter Camboni en Mateo Sanz Lanz (Zwi) neemt de Hagenaar de derde plaats in.

Lilian de Geus staat in de RS:X-klasse  na een achtste, derde en elfde plaats na zes races zesde. De windsurfsters varen in totaal 13 races. De Geus heeft nog genoeg mogelijkheden op een olympische medaille.

Zeilster Marit Bouwmeester staat in de Laser Radial klasse na een zevende en een tweede plaats na vier van de elf races op een vijfde plaats.  Zwetsloot
Skateboardster Roos Zwetsloot (20) is op bij het skateboarden op het onderdeel street vijfde geworden. De titel ging naar de 13-jarige Japanse Momiji Nishiya. De even oude Braziliaanse Rayssa Leal pakte het zilver. Lang ging Zwetsloot aan kop, maar de skateboardster, die veel traint in Den Haag, kwam bij de uitvoering van de trick ten val. Vlaggeendraagster Keet Oldenbeuving werd twaalfde..

Foto’s: Ashton Tokromo